Tentoonstelling ‘Zonder boer geen voer’ bij Jumbo Steenbergen

STEENBERGEN – Vanmiddag heeft wethouder Cor van Geel de tentoonstelling ‘Zonder boer geen voer’ geopend. Deze staat verspreid opgesteld in de winkel van Jumbo Steenbergen. Aan de tentoonstelling leverden onder meer ZLTO, gemeente Steenbergen, Heemkundekring De Steenen en Stadsarcheologie Steenbergen hun bijdrage. De tentoonstelling legt een verband tussen agrarische activiteiten en de historie. De bezoeker krijgt een inzage van de ontwikkelingen vanaf stenen tijdperk tot heden.

Wethouder Cor van Geel stelde bij de opening dat hij  blij is met deze tentoonstelling. Dit vanwege de nauwe band die agrarische sector met deze gemeenschap heeft. “Wij zijn van oudsher een gemeente die zeer verbonden is met de agrarische sector. En ook voor de toekomst is dat het geval”, zo stelde de wethouder. Hij noemde in dit verband het belang van de ontwikkelingen rond het AFC.

Wel verontschuldigde de wethouder zich wat voor de toch platvloerse titel “Zonder boer geen voer”. Maar deze geeft toch heel duidelijk weer waar het over gaat en het rijmt, zo is het idee. Van Geel richtte een dankwoord aan het adres van Marcel Schoone, de filiaalleider van Jumbo Steenbergen. “Een tentoonstelling in deze winkel trekt veel meer bezoekers dan wanneer deze in het gemeentehuis wordt gehouden. Daarom zijn we blij met deze mogelijkheid”.

Speurtocht

Hij verwacht ook dat de scholen gebruik zullen maken van de mogelijkheid om ‘Zonder boer geen voer’ te bezoeken. “Het is meteen ook een speurtocht die interessant is voor de jongeren”. Overigens kan met deelname aan de speurtocht een prijs worden gewonnen. De winnaar mag een agrarisch bedrijf bezoeken.

Reizende tentoonstelling

Regionaal archeoloog Leonie Weterings legde voorafgaand aan de officiële opening uit dat de tentoonstelling een reizende is. Voorheen stond deze in Oudenbosch en er zijn in de afgelopen periode – die al in 2016 begon – diverse andere plaatsen in Noord-Brabant aangedaan. Tot 2019 reist de tentoonstelling rond en dan hoopt men alle plaatsen in West-Brabant te hebben bezocht. “Er wordt een zeer lange periode belicht. Van stenen tijdperk tot heden. Het is een unieke combinatie van boerengeschiedenis met archeologie. Dat moet toch heel veel mensen interesseren. Tenslotte waren we in oorsprong allemaal boeren”, stelt archeoloog Weterings.