Tentoonstelling Raskonijn gaat niet door vanwege uitgebroken vogelgriep

STEENBERGEN – Het zit niet mee voor het Steenbergs Raskonijn. Vorig jaar ging er een streep door de jaarlijkse show van de kleindiervereniging vanwege corona en nu gooit de vogelgriep roet in het eten. Een grote domper voor de clubleden volgens voorzitter Ad van Elzakker die er zelf ook een nachtje slecht van geslapen heeft.

“Onze leden keken er enorm naar uit en er is heel veel werk verricht om er een prachtige show van te maken,” vertelt  de voorzitter. “En nu dit. We kunnen er met z’n allen niets aan doen of veranderen, maar het is wel verschrikkelijk balen.” Het evenement een paar maanden uitstellen is volgens Van Elzakker geen optie. “Dan zijn de fok- en kweekprogramma’s alweer opgestart en daar passen shows en tentoonstellingen niet binnen. We hebben weinig andere keuze dan het weer een jaar uit te stellen.”

Geruimd

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt onder kippen, kalkoenen en eenden. De ziekte is fataal en kan in zeldzame gevallen van dier op mens overgaan. Afgelopen dinsdag werd de ziekte geconstateerd bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. Als reactie hierop stelde demissionair minister Carola Schouten per direct een ophokplicht in voor alle commerciële pluimveebedrijven in Nederland. De 36.000 dieren van het geïnfecteerde bedrijf zijn geruimd, evenals 9.500 leghennen van een bedrijf in Barneveld. Dit laatste was preventief nadat uit onderzoek bleek dat er contact was geweest met het bedrijf in Zeewolde.