Tentoonstelling over de jaren 1920 in AM de Jongmuseum

NIEUW-VOSSEMEER – Bezoekers van het AM de Jongmuseum kunnen een tijdreis maken naar de ‘Roaring Twenties’, de sprankelende jaren ’20 van de vorige eeuw. Jaren vol hoop op veiligheid, vrede, welvaart en welzijn, na de ellendige Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling wordt nu voorbereid en start op 25 april.

Nederland had als neutraal land weinig van die oorlog geleden, maar de ontwikkeling had ook hier stilgestaan en men popelde om weer vooruit te kunnen. In 1920 begon een periode waarin de mensen wat meer keuzevrijheid kregen. Voor vrouwen was er stemrecht gekomen en op sociaal terrein waren grote veranderingen. Er ontstonden vakbonden voor arbeiders en in Nederland was er een stevige verzuiling.
De mensen kregen ook meer belangstelling voor andere culturen, geschiedenis en voor andere kunststromingen. Ze zochten naar spanning en geluk. De mode veranderde revolutionair en ook in de muziek kwamen er nieuwe, soms schokkende invloeden.
Ook de techniek stond in de ‘twenties’ niet stil en de ontwikkelingen waren haast niet bij te houden.
“De tentoonstelling in ons museum geeft je als bezoeker het gevoel alsof je in een plakboek aan het bladeren bent. Af en toe zijn verhelderende teksten noodzakelijk, maar veel foto’s vertellen de verhalen van toen en nu zelf. Het is heel leuk om met meerderen de expositie te bezoeken en samen de roerende jaren te ontdekken”, zo laat de museumleiding weten.