Tekort aan vrijwilligers nekt MJW De Klup

WELBERG – Op papier zag de toekomst van MJW De Klup op de Welberg er voor de zomervakantie zonnig uit. Een clubgebouw dat tiptop in orde is, 55 enthousiaste leden en zelfs een kleine wachtlijst. Toch moest voorzitter Bo van Loenhout bij de start van het nieuwe seizoen de leden en ouders het nieuws brengen dat ‘de Klup’ in haar huidige vorm stopt. Moet stoppen als gevolg van een gebrek aan vrijwilligers. Tot het tekort is opgelost, wordt er iedere maand een grote instuif gehouden.

Verenigingen en organisaties gaan bijna allemaal gebukt onder een tekort aan vrijwilligers. Toch hebben er nog niet veel een rigoureuze maatregel als MJW De Klup moeten nemen. “Wij kunnen niet zonder verantwoordelijke volwassenen tijdens de clubavond. We hebben best wel wat tieners die meedraaien en daar zijn we heel blij mee, maar we kunnen en mogen bij hen niet dezelfde verantwoordelijkheid als bij volwassenen leggen.”

Slapeloze nachten

Van Loenhout geeft toe dat de problematiek hem slapeloze nachten heeft gekost. “De gedachte dat De Klup, die volgend jaar 90 jaar bestaat, zou moeten stoppen, vond ik vreselijk. Ik loop hier zelf al 27 jaar rond en kan me niet voorstellen dat De Klup op een dag niet meer bestaat.”
Uiteindelijk kwam er vanuit het bestuur een oplossing.  In plaats van vier clubavonden per week gaat er nog één instuif per maand gehouden worden. “Daar willen we dan ook wil iets extra bijzonders van maken. Dus bijvoorbeeld met een professional die samen met de kinderen aan de slag gaat.”

Blijven plakken

Het nieuws maakte bij de ouders van de leden veel reacties los. “Zij begrijpen het, maar vinden het anderzijds ook heel erg. Er zijn ook mensen die zich dan spontaan aanmelden. Geweldig, maar we willen eerst zien dat mensen blijven plakken. Want daar gaat het steeds mis. We krijgen wel vrijwilligers maar ze vinden het toch teveel werk en haken af. Daarom gaan we het nu een heel seizoen op de nieuwe manier doen. Wanneer blijkt dat we weer voldoende mensen hebben, kunnen we altijd weer terug.”
Het risico dat leden afhaken bestaat. “Er zijn er nu al afgevallen omdat ze juist de Klup-avonden zo leuk vinden. Daar hebben we alle begrip voor. We hopen natuurlijk dat de meeste kinderen gewoon blijven komen. Dit is niet wat we willen, dit is wat we moeten doen omdat we geen andere mogelijkheid meer zien.”
MJW De Klup heeft ook nog een avond waarop tienermeiden bij elkaar komen en een ochtend voor volwassen dames. Die twee groepen gaan gewoon als vanouds verder.
Voor meer informatie staat de Facebookpagina MJW De Klup ter beschikking.

Foto en tekst Dasja Abresch © Steenbergse Courant: Rieneke van Meel is penningmeester van MJW De Klup, Bo van Loenhout voorzitter. Ondanks de maatregel die het bestuur noodgedwongen heeft moeten nemen zien zij de toekomst van het jeugdwerk met vertrouwen tegemoet.