Tegeltjeswijsheid brengt bewoners Bongerd dichter bij elkaar

STEENBERGEN – Op verzoek van woningstichting Stadlander bedacht het Eindhovense bureau Studio Rocco Verdult een projectje dat bewoners van De Bongerd dichter bij elkaar te brengen en tegelijkertijd ook de gezamenlijke ruimte wat meer in de picture te zetten. Verdult ging aan de slag met ontwerpster Roos van Strijland en bedacht een vervolg op het ‘Buurtboek’ dat een jaar of vier terug werd gepresenteerd.

Samen met bewoners werd de gezamenlijke ruimte opgeknapt en kreeg een van de wanden een speciale bestemming. Hier hangen nu 34 wandtegeltjes met spreuken die de beleving van de bewoners van De Bongerd weergeven. Deels in aangepaste dagelijkse spreekwoorden, deels met nieuwe zelf verzonnen spreuken. Het aantal van 34 tegels refereert naar het aantal woningen waaruit De Bongerd bestaat: 34 ‘nultreden’ woningen in twee woonblokken. “Heel leuk om dit samen met de bewoners te doen. Die stonden aanvankelijk wat sceptisch tegenover het idee, maar kregen er gaande het project steeds meer plezier in. Nu merk je al dat de onderlinge banden verder zijn verstevigd”, vertelt Roos van Strijland. De spreuken die zijn bedacht typeren de sfeer in De Bongerd. “Er is contact, maar ook privacy. Bewoners geven elkaar de ruimte. In een van de blokken wordt al veel gezamenlijk gedaan, bijvoorbeeld een barbecue of andere vormen die een samenkomst waard zijn. Door het project komen nu alle bewoners nog wat meer tot elkaar”. Ze noemt een aantal van de spreuken die zijn verzonnen en besluit met een leuke: “Sleutel bij het buurtje, scheelt klimmen over het muurtje”. Woensdagavond kwamen bewoners bij elkaar om de tegelwand te onthullen en meteen te genieten van elkaars gezelschap, een drankje en een hapje.
Het project is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Foto: 34 tegeltjes vatten de beleving, maar ook de wensen van de bewoners van De Bongerd samen. Woensdagavond 30 mei kwamen ze bij elkaar om het resultaat van hun bedenksels te bewonderen en werd het nuttige met het aangename verenigd.
Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant