Technische vakkanjers op ’t R@velijn

STEENBERGEN – Het team ‘Best of Basis 2.0’ heeft gistermiddag de schoolvoorronde van de Junior Vakkanjers-wedstrijd op ’t R@velijn gewonnen en mag de Steenbergse vmbo-school zodoende op 4 maart vertegenwoordigen bij de regiofinale, en wie weet schoppen de leerlingen het met hun mobiele marktkraam zelfs wel tot de landelijke finale.

Verdeeld over vier teams deden twintig techiek-leerlingen uit de vierde en laatste klas van de afdelingen basis en kader mee aan de voorronde op ’t R@velijn. Maandenlang werd er gewerkt aan de plannen, ontwerpen, financiering en realisatie van en voor een zogenoemde Urban Transporter, oftewel een stads-transportmiddel voor uiteenlopende doeleinden, zoals de mobiele marktkraam van de uiteindelijke winnaars of de groentenkar waarmee ‘De Groentenboeren’ een gooi naar de overwinning deden. ‘De Mooie Prinsesjes’ hadden een vehikel ontwikkeld om jam uit te venten en de jongens van ‘The Next Level’ gaven ruiterlijk toe dat zij het al bij al best een lastige opdracht vonden.

Jongeren warm krijgen voor de technische sector

Volgens Bert van Ee van TechniekTalent.nu, de organisatie achter de techniekwedstrijd, hadden alle teams van ’t R@velijn er in ieder geval veel werk van gemaakt. Bij de Junior Vakkanjers gaat het overigens niet alleen om het eindresultaat, maar ook om het totstandkomingsproces en de presentatie van het product, met aandachtsvelden zoals samenwerking en het in acht nemen van de veiligheid tijdens het werk. Allemaal met als doel meer jongeren warm te krijgen voor technische beroepen.

'Meedoen staat sowieso goed in je portfolio als je later een baan gaat zoeken'

De Urban Transporters werden behalve door medewerkers van TechniekTalent.nu ook beoordeeld door docenten van de Steenbergse vmbo-school én leerlingen uit het tweede leerjaar, die bij voorkeur de technische kant op willen. Volgens leerkracht Ad Breedt lag de uitslag ongelofelijk dicht bij elkaar.

Achter ‘Best of Basis 2.0’ eindigden ‘De Mooie Prinsesjes’ op de tweede plaats. ‘The Next Level’ werd derde, ‘De Groenteboeren’ eindigden als vierde. ,,Maar of je nu wint of niet, het staat altijd goed in je portfolie als je aan zo’n wedstrijd hebt meegedaan,’’ aldus een medewerkster van TechniekTalent.nu.