Team X-landers van Zonneberg ontvangt ScienceMakers Awards

STEENBERGEN – Gistermiddag heeft wethouder Esther Prent aan het Zonnebergteam X-landers de ScienceMakers award uitgereikt. Zij ontvingen deze award voor hun project ‘The Mudmasters’.

Niek, Eskil, Maike, Thijs, Ellemieke, Luuk en Ruby vormen samen Team X-landers 10.0. Dit is het eerste team dat de Benelux Innovation Award gewonnen heeft. En ze zijn teven het eerste Nederlandse team dat zich semi-finalist van de Global Innovation Awards mag noemen.

Zeven awards naar Kruisland

Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De winnaars worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards. Dit jaar gebeurt dit voor de zesde maal en vanwege corona gebeurde dit via een online campagne in november. Zeven van de 120 awards van dit jaar werden naar Kruisland gestuurd en vervolgens door wethouder van onderwijs Esther Prent uitgereikt. “Techniek is belangrijk en alles is techniek”, vertelde de wethouder.

 ‘Jonge kanjers’

De 7 leerlingen – die inmiddels zijn uitgevlogen naar de middelbare school – werden met een van hun coaches, Ruud van Kaam, door de wethouder Prent toegesproken over hun rol in het meest succesvolle team  X-Landers. Coach Mario von Bannisseht was helaas bij de uitreiking verhinderd.

Esther Prent: “Ik ben echt ongeloof trots op al deze jonge kanjers. Ieder kind heeft verschillende talenten. Hier blijkt hoe zij, samen met twee super enthousiaste coaches echt met elkaar een teamprestatie van wereldformaat hebben geleverd.”

The Mudmaster

Speciaal voor de uitreiking werd een demonstratie gegeven met het prototype van The Mudmaster, het project waarmee diverse prijzen zijn gewonnen en waarvoor belangstelling is getoond door het bedrijf John Deere.

Modder op de weg tijdens de oogsttijd is een groot probleem. Wanneer een tractor op een veld aan het oogsten is, blijft er altijd slik kleven aan de banden. Als de tractor na het oogsten de weg op gaat verliest hij de modder en wordt het spekglad op de weg.

Team X-landers 10.0 heeft uitgebreid onderzoek gedaan en vervolgens een oplossing bedacht: The Mudmaster! Dit slimme reinigingssysteem zorgt dat tractorbanden van het land schoon de weg opgaan. 

Filmpje

Vlogster Grietje Evenwel heeft in september het team bezocht en een vlog gemaakt van The Mudmaster, Vanaf donderdag 26 november is het filmpje te zien op https://sciencemakers.nl/projecten/2020

Beelden bij dit artikel