Team X-landers 7.0 is klaar voor de start

KRUISLAND –Op 25 november worden de X-landers 7.0 van de Kruislandse Zonnebergschool verwacht bij de regiofinale van de First Lego League in Breda. Ze zijn er klaar voor! De robot weet wat hij moet doen, het project is af, de presentatie gereed. Dat wil niet zeggen dat de stress zo nu en dan niet tot ongekende hoogte stijgt in het oefenlokaal van het zevenkoppige team. Maar dat hoort erbij en mag de pret niet drukken. Want samen werken en samen plezier maken, dat is waar het om draait bij de First Lego League.

Tom Breukers (11), Lieve Jacobs (11), Kris van der Velden (12), Sam Filius (12), Imke van Eert (11), Anouk van Osta (11) en Mart Wagtmans (11) zijn de uitverkorenen die dit jaar het kerkdorp Kruisland mogen vertegenwoordigen bij de First Lego League. Een hele opgave, zeker na het succes van de X-landers 6.0 die het zelfs tot Tenerife haalden. De nieuwe lichting laat zich er niet door uit het veld slaan. Mede dankzij het verwachtingsmanagement van meneer Ruud van Kaam, de grote animator achter de X-landers. Hij wordt dit jaar voor het eerst bijgestaan door meneer Mario van Banniseht. Deze gouden combinatie werpt nu reeds zijn vruchten af. “Ik merkte vorig jaar dat de prestaties van de robot te lijden hadden onder het vele werk voor het project, de Trashtastic,” legt meneer Ruud uit. “Daarom richt ik mij nu meer op de robot en meneer Mario op het project.”

Foxbox

De Lego League 2016/2017 speelt zich af onder de titel Animal Allies; verbindingen tussen dieren en tussen mens en dier. De X-landers-robot moet zijn route daarom afleggen over een parcours met een hoog fauna-gehalte. Het verzinnen van een goed project voor de jury vergde de nodige hoofdbrekens. Het resulteerde in een goed doordacht en inmiddels gerealiseerd idee: de Foxbox. Daarmee slaan de kids twee vliegen in één klap: het maakt een einde aan de vossenoverlast en daardoor wordt de jacht op deze fraaie dieren overbodig.

Met een gelikte powerpresentatie en een toneelstukje hopen zij de jury te overtuigen van nut en noodzaak van hun vinding.