Team To the Mex is klaar voor de start

STEENBERGEN/NIEUW-VOSSEMEER – Eindelijk is het dan zover. Met een jaar vertraging vanwege corona klinkt op zaterdag 26 juni het startschot voor de HomeRide. Een 24 uur durende estafette-fietstocht ten bate van de Ronald McDonaldhuizen in Nederland.  In tegenstelling tot vorige edities vertrekken de deelnemende teams niet allemaal gezamenlijk tijdens een groot event, maar organiseert iedere ploeg de rit vanuit de eigen woonplaats. Zo ook vanuit Nieuw-Vossemeer waar team ‘To the Mex’ afgetraind van start gaat.

De driejarige Mex Stoel uit Nieuw-Vossemeer is de directe aanleiding voor de oprichting van het team. Hij werd in 2017 na 25 weken zwangerschap geboren als zoon van Martin Stoel en Manon van Treijen.  Talloze complicaties volgden waardoor het gezin de afgelopen jaren vele maanden doorbracht in het Erasmus-ziekenhuis in Rotterdam.

Veilige haven

Team To the Mex mag dan Mex’ naam dragen, de opbrengst is niet voor hem bestemd en ook niet voor de behandeling van kinderen die te vroeg geboren zijn. Het geld gaat naar de Ronald McDonaldhuizen die voor heel veel ouders van onbeschrijfelijk grote waarde zijn wanneer hun kind in het ziekenhuis ligt. Het is de plek waar zij dicht bij kun kind kunnen zijn, maar ook de veilige haven waar zij zich als persoon en als stel even terug kunnen trekken uit de storm en waar zij andere ouders ontmoeten die de onmacht en het verdriet begrijpen.

In de auto slapen

Organiserend teamlid Ilja van Treijen haalt de woorden van haar zus aan die het belang van de familiehuizen tot in de kern raken: “Manon zei: ‘Als het Ronald McDonaldhuis er niet was geweest, dan hadden we in de auto moeten slapen’. Ik ben zelf ook moeder dus ik begrijp dat zó goed. Wanneer je kind ziek is, dan wil je zo dicht mogelijk bij hem zijn. Dan wil je zeker niet veertig minuten moeten rijden wanneer je een telefoontje krijgt dat het niet goed met hem gaat. Ook als familie zijn we dankbaar voor het feit dat de Ronald McDonaldhuizen er zijn.”

Wens

De oprichting van team ‘Tot the Mex’ werd in 2019 spontaan ter hand genomen door Joice Baten en Jeffrey Goderie, goede vrienden van Manon en Martin. “Martin had in 2018 al meegedaan met een ander HomeRide-team, maar het was zijn wens om ooit een eigen team te beginnen. Met de zorg voor Mex zat dat er voorlopig niet in. Op een dag reden Jeffrey en ik terug van een bezoekje aan Martin, Manon en Mex en we hadden het over alles wat zij mee moesten maken. We waren er helemaal vol van en we voelden dat we iets wilden doen, maar we wisten niet wat. Ineens schoot het me te binnen: Als Martin nu graag een eigen team wil, dan kunnen wij dat toch wel voor hem regelen?”
Binnen de kortste keren stond team To the Mex in de steigers. “Niet in de laatste plaats door Martin zelf trouwens,” lacht joice.”Hij was zó enthousiast was dat hij gelijk allerlei mensen vroeg om mee te doen.”

Nog veel meer

2020 zou het jaar worden waarin het team voor het eerst zou vertrekken vanuit Rotterdam, maar zoals bij zoveel activiteiten, stak corona een stok in het wiel. Een jaar langer gingen de trainingen en de inzamelacties onverminderd door met als gevolg dat het Vosmeerse team dit jaar al bijna 14.000 euro op de teller heeft staan. “Dat mag nog veel meer worden,” benadrukt de organisatie. “Een groot deel van de begroting van de Ronald McDonaldhuizen bestaat uit de inkomsten van de goede doelen-acties zoals de HomeRide. Zonder dat geld zouden deze onmisbare voorzieningen er niet zijn.”

Wie nog een steentje bij wil dragen, kan dit doen via https://homeride.nl/teams/mex. Hier is ook meer informatie over het team en het doel te vinden. Wie de ontwikkelingen tot en met de laatste minuut van de 24 uur wil volgen, kan dit doen via de facebookpagina To the mex.

Op de foto: Yvanka Stapel en Pieter Both met Levi en Dylan; Jaimy Solcer in het groen; Joice Baten; Chris Kleijne en Jildou Kooiman; Wijnand van den Beemd; Jordy van Treijen; Carlos Musters; Martin Stoel, Manon van Treijen en Mex Stoel; Ilja van Treijen, Dennis Vermeulen, Lars, Jens en Bente; Jeffrey Goderie en Gert de Keijzer.

[ door Dasja Abresch ]

Beelden bij dit artikel