Team A.M. de Jongpark heeft vier op een rij in Dorpsquiz

(door Marc van Tienen met foto's van Niek Perdaems)

De vierde dorpsquiz van Nieuw-Vossemeer, waaraan gisteravond 9 teams hebben deelgenomen, was spannend, leerzaam en gezellig. Na een strijd over zes ronden met 10 vragen en 6 groepsopdrachten was de einduitslag toch wel bijzonder. Het team van het A.M. de Jongpark is er namelijk weer in geslaagd te winnen. De winnaars haalden 73 punten, op 5 punten gevolgd door het team van BS Merijntje. De familie Plasmans werd derde met 64 punten.

De Majoor Burke Beker – bedoeld voor de winnaar – werd na afloop van de quiz uitgereikt door de voorzitter van de Heemkundekring Nieuw-Vossemeer, Cor van Geel.

Live
De quiz van dit jaar was hoe dan ook bijzonder, omdat in het kader van verbroedering een fictief Azerbeidzjaans dorp “live” tijdens de quiz gevraagd en ongevraagd in beeld kwam. Ook honderden kilometers van Nieuw-Vossemeer werd de quizavond van Nieuw-Vossemeer, zoals werd gepresenteerd, aandachtig gevolgd. Dit fictieve dorp is extreem gehecht aan de vos…..  maar vooral aan de handel in vossenbont.

Serieus maar ook ontspannend
Naast serieuze vragen en opdrachten, stond ontspanning bij de samenstellers van de quiz hoog in het vaandel. De dorpsquiz is dit jaar wederom samengesteld door Jan Knuit en Marc van Tienen van de Heemkundekring. Jan Knuit: “Tot nu toe lukt het ons als Heemkundekring om ieder jaar een attractieve quiz samen te stellen.”

Diverse onderwerpen
In de zes vragenronden zaten verrassende vragen over de carrièrestappen van de oud-burgemeesters, over de gezondheidszorg in Nieuw-Vossemeer en over de misdaad. In iedere ronde leidde de vraag “wie ben ik” met aanwijzingen tot leuke discussies over het juiste antwoord.
 
In de dorpsquiz van dit jaar waren de groepsopdrachten, die voor bijna de helft het eindresultaat van de quiz bepaalden, van uiteenlopende aard. Met kennis over het Nieuw-Vossemeers dialect en kennis over spreekwoorden waarin vossen een rol spelen, kon men een eind komen.
Wie kon puzzelen had minder moeite met 12 paardensprongpuzzels, het 12-letter-woord “meekrapteelt” en het rekenraadsel.

Waar of niet waar . . .

Degenen die de geschiedenis op hun duimpje kennen, wisten wanneer de polders rond Nieuw-Vossemeer zijn gesticht.
Als klap op de vuurpijl moest in de laatste groepsopdracht van “onnodige weetjes” worden aangegeven of deze waar of niet waar zijn. Bijvoorbeeld: Is het waar dat de meisjesnaam van de echtgenote van president F.D. Roosevelt ook Roosevelt was? Ja, dus!

Vijfde editie

Volgend jaar komt de vijfde editie en wie het A.M. de Jongpark van de troon wil stoten, kan beter nu al gaan studeren en trainen. Voor degenen, die op korte termijn al revanche willen nemen, is er op 14 juni een quiz tijdens de feestweek ter gelegenheid van het 450-jarig-bestaan van Nieuw-Vossemeer. Daaraan kan iedere inwoner en oud-inwoner individueel deelnemen.