Taptoe klonk in vele straten tijdens Dodenherdenking

STEENBERGEN – De oproep aan blaasmuzikanten om de Nationale Dodenherdenking kracht bij te zetten door de Taptoe mee te spelen, was in de gemeente Steenbergen niet aan dovemansoren gericht. Zodoende klonk voorafgaand aan de twee minuten stilte het geschal van trompetten vanuit tuinen, balkons en woonerven.

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt tijdens de dodenherdenking. Het commando ‘Tap toe!’ (‘Sluit de biertap!’) werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin van 17de eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal lijkt op het Britse signaal ‘Last Post’ maar is niet hetzelfde.

Vader en zoon

Op veel plaatsen in de gemeente Steenbergen namen muzikanten hun blaasinstrument op om de Taptoe ten gehore te brengen. Onder hen Paul van Gaans, vrijwillig muzikant bij het Traditioneel Tamboerkorps Garde Grenadiers. Hij trad samen met zijn zoon Gijs aan in de verzetsheldenwijk van Steenbergen. Hij acteerde daarmee op het idee van de Coevorder muzikant John Boekema die alle trompettisten van Nederland opriep om tijdens de Dodenherdenking de Taptoe te spelen. Het signaal werd overgenomen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Dirigent Semper Crescendo

Het comité nodigde geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Op de website van het comité konden muzikanten een video bekijken waarop solo-trompettist Jeroen Schippers van de Marinierskapel het signaal speelt. Saillant detail is dat deze Schippers tevens dirigent is van harmonie Semper Crescendo uit Nieuw-Vossemeer.

Compilatie

Bij de herdenking aan het Raadhuisplein in Dinteloord was Stanley van Aken de enige muzikant aanwezig om Taptoe en het Wilhelmus te vertolken. Hij deed dit overigens op voortreffelijke wijze. Dat gold ook voor Dennis Vermeulen die op het Kerkplein in Steenbergen deze rol vervulde. Dit jaar zou het de beurt van harmonieorkest Volharding zijn om de herdenking luister bij te zetten. In plaats daarvan namen de muzikanten ieder in eigen huis de liederen op die zijn ten gehore zouden brengen en maakten er met behulp van de SLOS een sfeervolle compilatie van. (youtube: https://youtu.be/CKI_6L84L0A)

Foto’s: Aan de Oudlandsestraat in Steenbergen bracht Martijn Iriks vanaf een balkon de Taptoe ten gehore. In de Steenbergse verzetsheldenwijk vertolkte Paul van Gaans de taptoe. Na de twee minuten stilte, voegde hij daar samen met zoon Gijs ook nog het Wilhelmus aan toe. Een onvergetelijk moment voor beiden. De Nieuw-Vossemeerse Petra Rijk liet vanuit haar eigen tuin aan ‘t Schrooike van zich horen. Vanaf het balkon van zijn woning aan de Stellingmolen schalde Steph Oerlemans door de straten van Nieuw-Vossemeer. In de koninginnewijk (’t Dievierde) in Steenbergen speelde Niels van Willigen de Taptoe voor de buurt.

Door: Dasja Abresch