Talent loont, zelfs in coronatijd

STEENBERGEN – Dat ze iets met muziek wilde wist ze al vroeg. Dat ze als songwriter klanten over de hele wereld trekt had ze tot voor kort nooit kunnen denken. Josje Fontein, alias Josie, een nuchtere meid uit Steenbergen die in coronatijd wel carrière weet te maken.

Waar voor veel muzikanten de maatregelen rond Covid-19 een aanslag op hun carrière is, blijkt Josje Fontein daar helemaal geen last van te hebben. Deze jonge Steenbergse is zelfs midden in deze spannende tijd haar eigen bedrijf gestart. Met succes, wekelijks krijgt ze opdrachten, van complete songs tot teksten, van klanten over de hele wereld.

Pesten

“Ik ben al jaren bezig met muziek” vertelt Josje thuis aan de eettafel. “Ik ben geen type dat van een baan van 9 tot 5 gelukkig wordt. Muziek is mijn passie, daar kan ik mijn gevoel in kwijt.”

Toch is het schrijven van teksten voor Josje geen uitlaatklep van haar eigen emoties. “Ik gebruik stukjes ervaring uit mijn leven voor een songtekst, als dat binnen een nummer past” legt ze uit, doelend op het verlies van haar vader. Daarna vanuit Hoevelaken, waar ze gepest werd, verhuisd naar Steenbergen.
“Kwam ik op het Ravelijn, ging het pesten gewoon verder” lacht ze. Om eraan toe te voegen dat de roze haren van haar vriendin en haar eigen blauwe haarkleur daar misschien ook iets mee te maken hadden.

Fiverr

Inmiddels heeft Josje haar pubertijd achter zich gelaten en stort ze zich volledig op haar passie, de muziek. Hoe een werkdag eruitziet? “Ik start achter mijn laptop. Via Fiverr, een platform voor freelancers, krijg ik mijn opdrachten. Dat kan een beat zijn, een stukje tekst of een combinatie. Zodra ik de beat opstart ben ik ‘aan’. Schrijversblock ken ik niet. Er komt altijd een melodie uit, teksten vormen zich in mijn hoofd, het gaat vanzelf. Daarna zing ik de tekst in én de 2e stem. Als ik tevreden ben over het resultaat gaat het naar de opdrachtgever” vat Josje haar werk kort samen. Zoals ze het vertelt lijkt het gemakkelijk. Maar dat heeft wel tijd gekost. Vooral de eerste jaren gingen niet vanzelf. Ze merkte dat R&B, Pop en Hiphop haar gemakkelijk afgaan. “Pop is eigenlijk vrij simpel. Als je pakkend refrein hebt, iets wat goed blijft hangen, blijkt het couplet minder belangrijk. R&B en Hiphop gaan meer over emotie, dat raakt mij meer.”

‘Laat dat kind eens stoppen met zingen’

Men zegt dat kunnen zingen is aangeboren. Volgens Josje was dat bij haar zeker niet het geval. “Ik weet nog dat ik met mijn ouders in het vliegtuig zat. Ik ging op mijn stoel staan zingen tot een man riep ‘Laat dat kind eens stoppen met zingen!’ Waarop mijn vader zei dat zingen altijd nog beter was dan huilen”, herinnert Josje zich. Later probeerde ze via YouTube, maar ook daar wilde het in het begin niet vlotten. Hulp van Grant Scott zorgde voor een omslag.

“De muziekwereld is hard”

Onder haar artiestennaam Josie, timmert Josje, naast haar carrière als songwriter, aan een zangcarrière. Toch, als ze moet kiezen tussen een wereldhit als zangeres of de rest van haar carrière schrijven, dan gaat ze voor het laatste. “De muziekwereld is hard. Als je in de spotlight staat leef je onder een vergrootglas. Ik wil mezelf zijn. Achter mijn laptop prachtige muziek schrijven, wanneer ik dat wil. Niet gepusht en gekneed worden tot wat een label van je verwacht. Ik blijf eigen baas, schrijven voor anderen en werken aan mijn toekomst als singer-songwriter”

[ Tekst: Tineke Feskens – Foto’s: Eigen archief Josje Fontein / Jan de Langen © Steenbergse Courant ]

Beelden bij dit artikel