Afbeelding
zondag 25 maart 2018, 09:00

Taalhuis verlaagt drempel voor hulp aan laaggeletterden in Steenbergen

STEENBERGEN – Smoesjes als: “Ik heb mijn leesbril niet bij me”, of “Ik heb geen tijd om het formulier in te vullen dus ik doe het wel thuis.” Het zijn zomaar een paar voorbeelden die laaggeletterde mensen gebruiken om hun beperking op het gebied van lezen en schrijven te verbergen. Als het aan de gemeente Steenbergen en tal van welzijnsorganisaties ligt, komt daar met de komst van het Taalhuis verandering in. Het Taalhuis is een coördinatiepunt bij Vraagwijzer aan de Fabrieksdijk waar mensen direct verder worden geholpen.

De noodzaak van zo’n steunpunt wordt onderstreept door de cijfers. Er zijn ongeveer 3000 mensen in de gemeente Steenbergen die niet goed kunnen lezen en schrijven en daardoor geisoleerd raken van zoveel aspecten van het maatschappelijk leven.De komst van het Taalhuis was dan ook een langgekoesterde wens van wethouder Cor van Geel. Nog net op tijd voor het aflopen van deze raadsperiode kon hij de officiële openingshandeling verrichten samen met Ernestine Schipper van Stichting Lezen & Schrijven. “Naast de professionele hulp die laaggeletterden kunnen krijgen via het Taalhuis, zoals een taalcursus bij het ROC, zijn de vrijwilligers net zo belangrijk. Ik doe bij deze ook een oproep, want er zijn er nog meer nodig”, zo benadrukte de wethouder. Hij doelt hiermee op de zogenaamde taalvrijwilligers die laagdrempelige hulp bieden door samen met de betreffenden in de bibliotheek met speciale boeken te werken.

Kluizenaar

Dat moeite met lezen en schrijven een enorme impact heeft op je dagelijks bestaan, kan Leo Dietvorst als geen ander beamen. Hij wilde bij de opening van het Taalhuis graag zijn verhaal vertellen, om andere mensen die vanwege schaamte geen hulp durven te vragen, over de streep te trekken. “Ik liep overal vast; als ik het bordje bij de bushalte wilde lezen of iets wilde bestellen bij de slager. Toen ik mijn werk in een fabriek na een faillissement ook nog kwijtraakte, veranderde ik in een kluizenaar. Dankzij de hulp van twee vrienden ben ik uit dat dal geklommen en inmiddels zit ik alweer een aantal jaar op school. Ik kan nu zeggen dat ik mijn leven weer terug heb. Ik voel me een compleet ander mens; ik ben 63 jaar, maar voel me 25”, vertelt hij enigszins geëmotioneerd.

Het Taalhuis aan de Fabrieksdijk 6 in Steenbergen is elke dinsdagochtend van 10:00 tot 11:00 uur geopend. Voor iedereen die binnenloopt, bekijkt een coördinator welke oplossing het beste past. Door het samenwerkingsverband van de gemeente Steenbergen, Stichting Lezen & Schrijven, bibliotheek, WijZijn en het ROC hoeft niemand buiten de boot te vallen.

Foto: Wethouder Cor van Geel was verheugd het Taalhuis te kunnen openen. Ernestine Schipper van Stichting Lezen & Schrijven is een van de partners in het samenwerkingsverband.

Foto: Leo Dietvorst kwam ooit in de problemen door zijn laaggeletterdheid maar heeft nu door scholing zijn leven weer op de rit.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant