’t Wagenhuis biedt podium aan lokale kunstenaars

NIEUW-VOSSEMEER – ’t Wagenhuis is een soort tweede huiskamer in Nieuw-Vossemeer waar dorpsbewoners maar al te graag neerstrijken voor een bourgondisch hapje en drankje. Met het nieuwe project ‘Dorpspodium’ hebben de gasten straks ook nog iets kunstzinnig om naar te kijken. Het creatieve echtpaar Sandra en Simon van Merrienboer heeft namelijk de samenwerking opgezocht met eigenaar Jack Bosters om lokale kunstenaars te laten exposeren in zijn eetcafé. “Er zijn hier genoeg mensen met talent, maar ze zijn vaak te bescheiden om hun werk te laten zien”, vertelt Simon van Merrienboer.

Daar wil het drietal graag verandering in brengen. Ze willen de schilderijen, foto’s en beeldhouwwerken uit de ateliers en hobbyschuurtjes tevoorschijn halen om ze te tonen aan de gasten van ’t Wagenhuis. “Het kan mensen met elkaar in verbinding brengen en leiden tot een goed gesprek. Wie weet wil iemand het werk ook nog graag kopen. Maar dat is niet het hoofddoel, daarom hangen er ook geen prijskaartjes bij. Het is juist de bedoeling dat de hobby-kunstenaars zich vrij voelen om hun creaties te laten zien op deze laagdrempelig locatie. Dat kan best spannend zijn, maar kan ze ook zelfvertrouwen geven als ze merken hoe enthousiast de reacties zijn”, zegt Simon.

Idee bleef hangen na viering 450 jaar Nieuw-Vossemeer

Simon en zijn vrouw Sandra staan als kunstenaars zelf aan de wieg van meerdere projecten in Nieuw-Vossemeer, zoals het mozaïekbankje van Bulletje en Boonestaak op het Kreekplein en het Watersnood project met de basisschool. Bij de viering van 450 jaar Nieuw-Vossemeer was het stel verrast door de hoeveelheid en verscheidenheid van kunstenaars die het dorp en de omgeving rijk is. “Die mensen waren we weer een beetje uit het oog verloren, maar het idee om er meer mee te doen bleef bij ons hangen”, vertelt Sandra.

“Bouwtekeningen carnavalsclubs zijn ook kunstwerken”

En daarom prijken nu als eerste de werken van Lia Perdaems aan de muur van ’t Wagenhuis. Zoals een portret van kickbokser Rico Verhoeven, zo levensecht dat het wel een foto lijkt. In de gang naar de feestzaal hangen de mozaïeken van Sandra zelf. Ze hebben nu een lijstje met daarop zo’n 10 tot 15 kunstenaars die elk ongeveer een maand zullen exposeren. “Dus we kunnen wel een jaartje vooruit. Maar natuurlijk willen we graag dat nog meer mensen zich melden. Alle vormen van creativiteit zijn welkom; zo willen we rond de carnavalsperiode de bouwtekeningen van de bouwclub tentoonstellen. Dat zijn kunstwerken op zich, die nooit iemand ziet”, zegt Simon.

“Zorgen voor een warm gevoel”

Jack Bosters vindt de kunst een aanwinst voor zijn zaak en zoekt sowieso altijd naar positieve initiatieven die voor verbinding kunnen zorgen in deze moeilijke tijd. En hij is wel wat gewend, na zelf zwaar corona te hebben gehad en be-roepsmatig telkens te moeten schakelen vanwege nieuwe maatregelen voor de horeca. “Het heeft gewoon geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten. Hier in ’t Wagenhuis willen we zorgen voor een warm gevoel, zodat het voelt als thuiskomen wanneer je over de drempel stapt.”

Geïnteresseerde creatievelingen kunnen contact opnemen met Simon en San-dra van Merrienboer via sisanvanmerrienboer@gmail.com of met Jack Bosters info@wagenhuis.nl .

Foto: Sandra en Simon van Merrienboer vinden dat de kunstwerken van men-sen uit het dorp een plekje verdienen om tentoongesteld te worden. Jack Bosters (l) van ’t Wagenhuis werkt daar graag aan mee.
[ door Nicole van de Donk © Steenbergse Courant ]