’t Kot, dé plek voor de jeugd uit De Heen

DE HEEN – Zaterdag, tijdens de open dag, konden alle kinderen kennis maken met ’t Kot. Een nieuwe club in gemeenschapshuis ‘De Stelle’, speciaal voor kinderen van 4 tot 17 jaar. In het leven geroepen door de evenementencommissie en onder leiding van 4 enthousiaste dames.

‘kinderen een plek geven om elkaar te leren kennen’

Het geluid van lachende kinderen was zelfs buiten te horen, zaterdag tijdens de open dag van ’t Kot. Binnen was het gezellig druk. Aan tafel kregen kinderen een glittertattoo, er konden spelletjes gedaan worden en ouders namen een kijkje. In de ‘chillruimte’ zaten een paar jongens op de bank te gamen met elkaar, en het dartbord was net weer vrij. De leidsters, herkenbaar aan hun zwarte trui mét opdruk, waren maar wát trots op hun onderkomen, waar ze zelf flink voor aan de slag zijn geweest. Want ’t Kot moet een plek voor kinderen worden waar ze graag komen. Waar ze kunnen knutselen of samen spelletjes doen, en waar tieners kunnen chillen of een potje darts spelen op zaterdagavond. “Het begon eigenlijk tijdens het opruimen van een kast” legt Anuschka, één van de leidsters, uit. “In het verleden zat hier ‘Relax’. Dat liep om allerlei redenen af, maar al hun spullen bleven hier achter. Toen ik samen met Miranda Cools aan het opruimen was kwamen heel veel knutselspullen en spellen tevoorschijn. Toen ontstond het idee om weer iets voor de jeugd te gaan doen.” Er werd overlegd met ‘De Stelle’ over de ruimte en de evenementencommissie gaf groen licht. Anuschka en Miranda kregen hulp van Tamara en nog een Miranda. ”Voor het gemak” vult Miranda Suijkerbuijk aan terwijl ze druk in de weer is met een glittertattoo.

‘Ik heb een voetbaltattoo!’

Die tattoo komt op de arm van Daan van 5 jaar. Samen met zijn moeder en broertje Sem van 4 is hij komen kijken bij ’t Kot. “Ik heb een glittertattoo’ vertelt hij trots. “Van een voetval. En we kunnen samen spelletjes doen en tikkertje.” Sem vertelt dat hij ook nog naar de voetbal gaat, maar dan zijn de broertjes weer verdwenen. Ze hebben het veel te druk om met ‘de krant’ te praten. Verderop in de ruimte staat een biljart en er hangen dartsborden aan de muur. “Vanmorgen waren een paar jongens al een potje aan het darten” vertelt Miranda Cools enthousiast. “We willen kinderen uit De Heen een plekje geven waar ze elkaar beter kunnen leren kunnen. Waar ze kunnen hangen of gamen, gewoon doen war ze zin in hebben, zonder op straat rond te zwerven, maar wel met toezicht.” Want het is voor kinderen uit De Heen lastig om dingen samen te doen. Er is geen school waar ze vriendjes en vriendinnetjes vinden. De voetbal is ook weg en zo verliezen ze langzaam maar zeker een eenheid die kenmerkend is voor een klein dorp. “Dat is eigenlijk te belangrijkste” bedenkt Miranda zich “We willen een plek zijn waar kinderen samen kunnen zijn, plezier maken en vriendschappen opbouwen.” ’t Kot is elke woensdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur open voor de kleintjes. De eerst zaterdag van de maand in ’t Kot van 19:00 tot 22:00 uur open voor tieners.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Beelden bij dit artikel