Syrische statushouders wonen graag in gemeente Steenbergen: “Iedereen is hier vriendelijk en behulpzaam”

STEENBERGEN – Niets dan lovende woorden over de Steenbergse samenleving klonken vorige week donderdag in het gemeentehuis aan Buiten de Veste. Over hoe vriendelijk de mensen hier zijn, dat iedereen elkaar gedag zegt en altijd bereid is om een handje te helpen. Ze klonken uit de monden van de vijftien statushouders die als eersten in deze gemeente hun handtekening mochten zetten onder  de overeenkomst ter besluit van het participatietraject.

In twee workshops leerden de statushouders, allen van Syrische komaf, over de kernwaarden die horen bij wonen in Nederland. “Over hoe wij hier denken over solidariteit en gelijkwaardigheid bijvoorbeeld,” vertelt Monirah Schep van Vluchtelingenwerk. Een van de oefeningen was om aan de hand van 22 stellingen tot een grondwet te komen. “Het was mooi om te zien dat deze mensen, hoewel zij uit een heel andere cultuur komen, uiteindelijk tot een grondwet komen die behoorlijk gelijk is aan de onze.” De muur van normen en waarden die zij moesten bouwen toonde een andere uitkomst. “Waar wij beginnen met respect, vrijheid en gelijkheid staat voor hen familie bovenaan.”

Geboorte kind

Iemand die alles weet van het belang van familie is Mohammed. Een jaar geleden kwam hij vanuit Syrië naar Nederland. Zijn echtgenote vluchtte tweeënhalf jaar eerder. Zij was toen zwanger van hun eerste kind. “Ik ben niet bij de geboorte van mijn kind geweest. Hij was al ruim een jaar toen ik hem voor het eerst in levende lijve zag. Dat was zwaar.” In Syrië was Mohammed werkzaam als interieur ontwerper. “Ik heb vijftien jaar ervaring en een hele goede opleiding. Maar hier is mijn certificaat niet geldig.” Hij werkt op dit moment bij de Kringloopwinkel in Steenbergen waar hij zijn kennis en kunde nog een beetje kan benutten. “Ik hoop dat ik op een dag weer in mijn eigen vak aan het werk kan.”

Begraven

Kovan is al ruim drie jaar in Nederland. Samen met zijn broer verliet hij huis en haard uit angst voor de dienstplicht. “We woonden in een klein dorpje waar wel vijf geloven naast elkaar woonden. Dat ging prima totdat de islamitische terroristen kwamen. Wij zijn Koerdische democraten en dat vonden zij niet goed. Een oom van mijn vader is zelfs vermoord omdat hij voor de democratie was. Op een dag stond er op de muur van ons huis geschreven: ‘We zullen jullie  begraven in jullie eigen land’. Toen zijn wij gevlucht.”

Goedheid van het hart

Inmiddels woont hij in een dorpje bij Amersfoort en stond hij afgelopen donderdag  zijn ouders bij die tien maanden geleden naar Nederland kwamen. Zijn vader wil graag weer aan het werk. Als het even kan bij een oliemaatschappij, een branche waarin hij al twintig jaar ervaring heeft. De participatiecursus hebben de ouders van Kovan als positief ervaren net als de ontvangst in Steenbergen. “Iedereen is hier vriendelijk en accepteert ons zoals we zijn.” Geen onvertogen woord te melden dus? “Vanuit onze overtuiging leren wij dat iedereen aardig is en alles wat men doet vanuit de goedheid van zijn hart doet. Daardoor konden wij met zoveel verschillende geloven en overtuigingen samenleven.”

Sleutel

Wethouder Cor van Geel begeleidde namens het college de ondertekening. Hij vertelde met verve over al het moois dat de gemeente Steenbergen te bieden heeft. Ook had hij een advies: “Leer zo snel mogelijk goed Nederlands. Het is de sleutel naar werk en naar echt één worden met de Steenbergse samenleving.”

Door Dasja Abresch