Surprise voor Sinterklaas Comité Steenbergen: Een eigen Heraut!

STEENBERGEN – Al honderd jaar verzorgt de Stichting Sinterklaas Steenbergen de intocht van de goedheiligman in de vestingstad tot in de puntjes. Een mijlpaal die een cadeautje verdient, zo vonden de Sint én burgemeester Ruud van den Belt. Zij staken de koppen bij elkaar en kwamen tot het ultieme geschenk: Een Heraut.

Voorafgaand aan de topgeheime uitreiking verzamelden vrijwilligers van verschillende generaties zich bij theaterschool Myra Ceti. Dat deden zij op verzoek van voorzitter Menno Ooms die zelf echter ook geen idee had waarom hij door de gemeente was gevraagd om de hele club te verzamelen. Voorafgaand aan de uitreiking heerste er dan ook nogal wat verwarring en achterdocht bij de aanwezigen die niet gewend zijn dat een ander voor de verrassing zorgt.

Traditie levend houden

De komst van Sinterklaas en burgemeester Van den Belt maakte de verwarring allen nog maar groter, zeker toen laatstgenoemde zijn officiële ambtsketting omhing en plaatsnam achter het spreekgestoelte: “Als enthousiaste vrijwilligers zetten jullie je met veel plezier en belangeloos in om de kinderen ieder jaar weer een onvergetelijke middag te bezorgen. De waardering daarvoor is groot.” De alternatieve wijze waarop het comité de afgelopen twee jaar invulling gaf aan het feest, is volgens de burgervader extra reden voor grote waardering: “Dank daarvoor, want zodoende blijft de traditie van het Sinterklaasfeest in Steenbergen levend én behouden.”

Voorzitter Menno kreeg de eer om het bijzondere Sinterklaascadeautje dat Van den Belt mee had genomen uit te pakken: “Een speciaal cadeautje dat je niet op je verlanglijstje kunt zetten, maar dat je wel kunt krijgen voor bijzonder verdiensten,” leidde Van den Belt de onthulling mysterieus in.

Het bronzen beeld van de Heraut dat uit de geschenkverpakking kwam, was duidelijk een schot in de roos bij alle aanwezigen.

Per automobiel

Dat we weten dat de eerste intocht honderd jaar geleden werd gehouden, is te danken aan het derde deel van het boekje ‘Steenbergen op z’n Steenbergsch’ van Con Slokkers. Enige tijd geleden bladerde Ad Vermeulen, die jarenlang nauw met de Sint samenwerkte tijdens de intochten, door het boekje en kwam een foto tegen met het volgende onderschrift: “1921, Sinterklaas houdt voor het eerst een intocht in Steenbergen. Hij komt met één zwarte Piet aan op de Kade. Niet met een stoomboot , maar per automobiel.” Toen dit brokje informatie bij het college terechtkwam, leidde het één al snel tot de conclusie dat ter gelegenheid van dit jubileum de uitgave van de 18e Heraut in vijftien jaar tijd gerechtvaardigd is.

De onderscheiding is een replica van het gelijknamige beeld dat voor het oude stadhuis staat in de Kaaistraat, gemaakt door beeldend kunstenaar Léon Vermunt, en gaat gepaard met een certificaat van echtheid en een oorkonde.

Hoofdfoto: De uitreiking door burgemeester Ruud van den Belt aan het bestuur van de Stichting Sinterklaas Steenbergen vond plaats bij theaterschool Myra Ceti in Steenbergen. Ook enkele “oud-hulpklazen”, vrijwilligers en bestuursleden uit het verleden waren present.

Beelden bij dit artikel