Afbeelding
dinsdag 10 oktober 2017, 16:17

Suikerstad Dinteloord heeft zijn icoon

DINTELOORD – Zojuist is de plaatsing van de Dinteloordse Pee geschied. Het is nu nog een kwestie van het aansluiten van de verlichting en het kunstwerk van beeldend kunstenaar Hans Hanssen kan officieel worden onthuld. Dat gebeurt woensdag 18 oktober. Om 20:00 uur komt de biet dan prachtig in het licht te staan.

Kunstenaar – en sinds zeven jaar Dinteloorder – Hans Hansen (68) is trots op zijn ontwerp. Hij wijst meteen ook naar Peter van Meel van het gelijknamige metaalwerkbedrijf in Steenbergen. Die heeft het schaalmodel van Hanssen omgezet in prachtig Cortenstaal op de bedoelde grootte. Dit staal geeft na oxidatie een mooie natuurlijke bruine kleur. En de biet heeft die inmiddels al gekregen.

Het kunstwerk is 4,5 meter hoog en weegt 1500 kilo. Dorpsraad Dinteloord en Prinsenland heeft lange tijd geijverd om het gerealiseerd te krijgen. Dat kon uiteindelijk met de financiële steun van Gemeente Steenbergen, Coöperatiefonds Rabobank, de Suikerunie en Dinteloorder Harry Vlamings die zich liet sponsoren tijdens de Nijmeegse vierdaagse.

“Verbondenheid met suiker”

Projectleider Kuun de Boer – lid van de Dorpsraad – is zeer tevreden. “Ik vind het een mooi kunstwerk. Vooral ook omdat het niet massief oogt. En we hebben nu eindelijk iets dat onze verbondenheid met de suiker illustreert. Het kunstwerk is ook in goede samenwerking ontstaan. Heel wat Dinteloorders hebben er – naast de sponsoren natuurlijk – hun deeltje aan bijgedragen”.

Na heel wat jaren

Ook voorzitter Hakim Tampoebolon van de Dorpsraad is blij met het kunstwerk, waar al zoveel jaar voor is geijverd. “Het is inderdaad het resultaat van hechte samenwerking in de gemeenschap. Dat maakt het extra mooi”.

Zuid westen wind

En kunstenaar Hans Hanssen: “De biet staat op een stalen constructie die er niet alleen voor zorgt dat het op hoogte staat, maar die aardappelbedden symboliseren. Want als er op een akker suikerbieten hebben gestaan, komt ook de aardappel vaak in het teeltplan voor. Het is een tweede verwijzing naar onze agrarische omgeving”. Er is nog een verwijzing. Daar zorgt de biet zelf voor. “Ik wilde dat dat het loof richting Stampersgat zou wijzen. Naar de suikerfabriek. De zuid westenwind die we vaak hebben blaast de biet deze richting uit”.

Hoofdfoto: Beeldend kunstenaar Hans Hanssen is blij met het resultaat.

Foto’s: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant