vrijdag 11 oktober 2013, 15:31

Suikerfabriek komt thuis in De Lindenburgh

STEENBERGEN – In De Lindenburgh is vanmiddag een expositie van heemkundekring De Steenen Kamer geopend over de geschiedenis van de Steenbergse suikerfabriek, die stond op de plaats waar nu het verpleeghuis en Albert Heijn zijn gevestigd.

Bewoners van De Lindenburgh en bezoekers van de dagbesteding aldaar werden in de gelegenheid gesteld om als eersten de circa tachtig oude foto’s, ansichtkaarten en historische documenten over de in 1871 opgerichte suikerfabriek te bekijken. Ook ging er een unieke film over de suikerfabriek uit 1960 ‘in première’, gemaakt door of geproduceerd in opdracht van toenmalig directeur LePoole.

Alle tentoonstellings-items zijn bijeengebracht en grotendeels afkomstig uit de eigen collectie van Co Oerlemans, lid van de heemkundekring. Hij werkte bij CSM in de tijd dat besloten werd om de suikerfabriek in Steenbergen te sluiten. Protesten hiertegen hielpen niet, de productie verhuisde naar Breda.

’Stripkesbuis’

De Steenbergse fabriek was eind jaren zeventig nota bene – uit milieutechnische overwegingen – nog uitgerust met een grote, nieuwe schoorsteen. Deze blauwwit gestreepte ‘stripkesbuis’ – zoals het gevaarte in het carnavalslied van 1980 werd bezongen – zou halverwege de jaren tachtig weer tegen de vlakte gaan. Dat gebeurde onder het toeziend oog van talloze belangstellenden, die zich hadden verzameld op de Fabrieksdijk, Westhavendijk en Oosthavendijk, om het bijzondere schouw-spel zo goed mogelijk gade te kunnen slaan.

De vrachtwagens en trekkers met aanhangers vol bieten waren toen al uit het straatbeeld van Steenbergen verdwenen. De zoet-weeïge lucht, die in de campagnemaanden boven de stad hing, kun je nu alleen nog wel eens ruiken als de wind deze typische geur vanuit de suikerfabriek in Dinteloord/Stampersgat richting Steenbergen drijft.

Nostalgie

Kortom, de expositie – mede mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum in Klundert – roept veel nostalgische gevoelens en herinneringen op. Wie dit belangrijke stuk plaatselijke geschiedenis nog eens wil bekijken, kan de komende tien zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur in De Lindenburgh terecht. Toegang gratis.

Uit de Steenbergse Courant