Strienestad zet de grens open voor de leut

STEENBERGEN – Afgelopen weekend gingen de grenzen in de Strienestad wijd open. Tijdens het Snorrrebal en het Snorrekusbal werd de leut met open armen verwelkomd door de Bietboeren en Meerminnen. Het was al bij al een grenzeloos geslaagd feestweekend en het einde van de pret is nog lang niet in zicht.

Zaterdagavond verzamelde carnaval vierend Steenbergen zich, gepast gekleed, in feestcafé De Joosse voor een Snorrebal van internationale allure. Aan de aanwezige dweilbands was namelijk gevraagd om zich te presenteren in de stijl van het Eurovisie songfestival. Een hele uitdaging die zij desalniettemin met beide handen aangrepen.

Eenzaam aan de top

Een bont gezelschap van artiesten verscheen ten tonele en zweepte de stemming onder het publiek  tot grote hoogte op. De jury, bestaande uit twee BP-ers (een Bekende Peeloofdurper en een Bekende Pompedurper) en één BV-er (Bekende Vosse-oller), gaf haar punten door middels een semi-live verbinding. Het leek wel alsof de Flodder ermee speelde, want alle deelnemers kwamen op een puntentotaal van veertien uit. Alleen het nieuwe liedje waarmee SKS dit jaar de hitlijsten bestormt, ‘De leut ken d’ier gin grèènze!’ getiteld, kreeg van alle kopstukken elf punten en kwam daarmee eenzaam aan de top.

In zijn nopjes

Terecht overigens, want het leut-lied is wederom een onvervalste carnavalskraker van de hand van zeker niet de minsten uit de Strienestadse muziekscene: John Nijssen, Junior Huigen, Leander Lebeau en Dennis Vermeulen. Burrie Ruud van den Belt was niet voor niets bijzonder in zijn nopjes met het allereerste exemplaar van het c.d.-tje dat hij uit handen van prins Strienius V kreeg.

Een neus voor

Uiteraard was er dit jaar ook weer de verkiezing van de mooiste snor van het bal. Niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst ging deze titel naar Elly Zwijgers die wederom bewees d’r een neus voor te hebben. Het zilver ging naar het duo Ilja van Treijen en Majorie van Leeuwen terwijl de knevel onder de neus van John Nijssen brons waard bleek te zijn.

Zware dobber

De volgende middag was de zaal van De Joosse gevuld met enigszins brakke ouders en eenendertig hyperactieve kinderen die een gooi deden naar een van de openstaande vacatures bij het jeugdgevolg. De deelnemers moesten daarvoor natuurlijk over hun eigen grens tijdens tal van spelletjes en dansjes. De jury had er een zware dobber aan, maar koos uiteindelijk voor Jaden Wouters als Jeugdprins, Luka Krijnen als Jantje Oorlog en Iris Beens als Deftig Floddertje.

Kanjerbal

Een spannende nieuwe tijd breekt daarmee aan voor de drie nieuwkomers die gelukkig terug kunnen vallen op de kennis en ervaring van de drie oud-gedienden: Narreke Roos Oerlemans, Leutvrouwke Mandy van Elzakker en Mussekoninkje Loek van der Zande.

De eerstvolgende activiteit waar het zestal zich presenteert, is het Kanjerbal bij café De Keuning. Een mooi begin want het traditionele feest voor mensen met een verstandelijke beperking is zonder twijfel een van de meest gezellige middagen van het hele carnavalsgebeuren.

Ook bij de jongste Bietboeren en Meerminnekes waren er de nodige fraaie snorren te bewonderen. De allermooiste was echter die van Pien van der Zande die er de eerste prijs mee won. Fieke Visser en Chiara Zevenbergen eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Foto’s: Thomas Weezenbeek©KijkopSteenbergen