Streeklanders als aanvulling op de drie A’s van de Brabantse Wal

STEENBERGEN – Twee jonge boeren – uit het Oudland en het Westland – waren hard op zoek naar een manier om hun bedrijven toekomst bestendig te maken. Een stap in die richting resulteerde in de teelt van een bijzondere aardappel: de Streeklander. “Een aanvulling op de tripel A van de Brabantse Wal: Asperge, Aardbei, Ansjovis en nu ook Aardappel”, vertelt Marc van der Bol (27), die samen met Martijn van Overveld (27) de nieuwkomer introduceert.

“Wat als je iets wilt dat praktisch onmogelijk is”, vraagt Marc van der Bol zich af in een blog die hij voor de facebookpagina van ‘Trotse Jonge Boeren’ schreef. Hij verhaalt daarin zijn thuissituatie. “Als jonge boer sta ik voor de uitdaging om ons familiebedrijf toekomstbestendig te maken in een veranderende wereld”.

Melkveebedrijf of akkerbouw?

Hij stelde zich de vraag of hij moet denken aan schaalvergroting of dat hij moet zoeken naar toegevoegde waarde in een niche markt. Het melkveebedrijf dat hij met zijn vader runt heeft 50 melkkoeien aan de Moerstraatseweg. Er zijn forse investeringen nodig omdat de stallen in 2024 moeten zijn aangepast. En dat terwijl zijn hart meer bij de akkerbouw ligt. Maar ook dat vergt grote investeringen, die hij als jonge boer niet eenvoudig kan maken.

De Streeklander wordt geboren

Een gesprek met Anco Sneep van FoodUp! Brabant bracht hem tot een samenwerking met Martijn van Overveld die een boerderij heeft aan de Westlandselangeweg. Martijn had reeds onderzoek gedaan naar grondsoorten en de smaak van de aardappel. Het tweetal bedacht vervolgens De Streeklander. Een zeer vroege aardappel – door voorkiemen en vervroegingsfolie – met een bijzonder smaak. Het is een licht gele aardappel, vast kokend en toch kruimig op het bord, een allrounder die zowel geschikt is als tafelaardappel en als frietaardappel. De teelt gedijt op zowel zand- als kleigrond en dat komt goed uit: Marc teelt de Streeklander met als extra label ‘De Oudlander’ op zandgrond. Collega Martijn teelt ‘De Westlander’ op kleigrond.

Vanaf nu te koop

De aardappel is sinds het pinksterweekend te koop. Hij is verkrijgbaar op de boerderijen van Marc (Moerstraatseweg 135) en Martijn (Westlandselangeweg 5) en ook bij de boerderijwinkels van familie Ooms (Zonnekreekseweg 4) en Boerderij Hamel (Drielindekensweg 6). De twee jonge boeren benaderen momenteel ook andere boerderijwinkels. “Wij geloven in de kracht van samenwerken en staan open voor alle tips en suggesties”, zo besluit Marc van der Bol.

Foto: Marc van der Bol (links op de foto) en Martijn van Overveld geloven in hun ‘Streeklanders’.