STRAPdag: te voet of op de fiets naar school

STEENBERGEN – Op dinsdag 20 september is het STRAPdag in de gemeente Steenbergen: op deze dag worden alle kinderen, ouders en leerkrachten gestimuleerd om op de fiets of te voet naar school te gaan. Het doel van de dag is om verkeersveiligheid en beweging te bevorderen.

Bij scholen ontstaan nog te vaak verkeersonveilige situaties door het halen en brengen van kinderen met de auto. Regelmatig houden basisscholen daarom acties om het bewustzijn van verkeersveiligheid en de eigen verantwoordelijkheid van kinderen en ouders daarin te vergroten. ‘Op voeten en fietsen’, STARS, ‘Groene voetstappen’ zijn een aantal voorbeelden daarvan uit het verleden.

In het overleg rond het Brabants Veiligheidslabel hebben de Steenbergse scholen en de gemeente het plan opgevat om een gemeentebrede actie voor de tweede keer uit te voeren. Dat wordt dus de STRAPdag op 20 september: stappend en trappend naar school. Wie toch met de auto (moet) komen, wordt gevraagd verder weg van school te parkeren.

De oorsprong van de STRAPdag ligt in België. Daar is speciaal voor de dag een lied gemaakt dat de scholieren aan het oefenen zijn voor deze dag.

Het Brabants Veiligheidslabel (BVL), waar de gemeente Steenbergen sinds 2007 aan deelneemt, heeft tot doel de verkeersveiligheid voor jongeren in de provincie structureel te verbeteren. Gemeenten en provincie werken hiervoor samen om verkeerslessen op basisscholen, ouderparticipatie (verkeersouders) en een verkeersveilige schoolomgeving te stimuleren. Inmiddels hebben alle basisscholen in de gemeente Steenbergen BVL behaald en wordt met regelmaat door de provincie getoetst of zij het label ook kunnen behouden.

Scholen doen op hun eigen wijze mee aan de STRAPdag. De ene school doet dit met tellingen in de klas; hoeveel leerlingen zijn er te voet of met de fiets gekomen? De andere school maakt er een hele happening van met het STRAP-lied en mascottes. Deelnemende scholen in de gemeente zijn de Gummarus en de Maria Regina in Steenbergen, Merijntje in Nieuw-Vossemeer en de Petrus en Paulus in Dinteloord.