woensdag 22 februari 2017, 15:00

Stichting Stadsarcheologie krijgt de kogel

STEENBERGEN – Het lijkt gedramatiseerd, ‘Stichting Stadsarcheologie krijgt de kogel’,  maar de werkelijkheid gaat zelfs nog veel verder. Tijdens de open dag die de stichting hield, werden er tientallen kogels bezorgd. Niet per schot of brief maar gewoon in een plastic bakje. Zij zijn een geschenk van een bezoeker die er de afgelopen jaren velen opgroef uit de klei en zandlagen van de Brabantse Wal.

Chris Duijvestijn, voorzitter van de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen, is er blij mee. Niet zozeer vanwege de historische waarde want dergelijke kogels kunnen en worden overal gevonden. Zij zijn een restant van de vele veldslagen die in vervlogen eeuwen plaatsvonden rond de Steenbergse vesting. “Wij delen de kogels uit aan de kinderen wanneer we op schoolbezoek gaan. Dat vinden ze hartstikke leuk.” Begrijpelijk want een loden kogel die misschien wel in 1583 werd afgevuurd uit een Spaans of Staats musketgeweer tijdens de Slag bij Steenbergen: Wie wil dat nu niet?

Geen voetbalclub

Dergelijke verhalen maken een bezoek aan de open dagen die de stichting regelmatig houdt, de moeite meer dan waard. Toch blijft de belangstelling vaak wat aan de matige kant. Geen bezwaar voor de vrijwilligers die er een nuttige dag scherven plakken van maken. “Bij ons is het altijd wat rustig op dit soort dagen; we zijn geen voetbalclub,” relativeert de voorzitter. “Maar degenen die wel komen, zijn altijd aangenaam verrast over de collectie en de kennis die wij hier huisvesten.”

De club heeft een moeilijk jaar achter de rug na het tragisch overlijden van voormalig voorzitter Christ van Terheijden, maar kijkt inmiddels met vertrouwen naar de toekomst. “We pakken de schoolbezoeken weer op en krijgen daarbij hulp van een onderwijzeres met een archeologische basis,” weet Duijvestijn te vertellen.

Compleet beeld

Naar het voorgenomen samengaan met Heemkundekring De Steenen Kamer kijkt de stichting uit. “Het kan alleen maar voordelen opleveren,” aldus de stadsarcheoloog. “Wij weten alles van wat in de grond zit en zij alles van wat zich boven de grond afspeelde. Daarmee ontstaat een compleet beeld van een bepaalde tijdsperiode. We zullen elkaar versterken en ons beter kunnen presenteren naar buiten toe.”

Museumfunctie

Er moeten echter nog wel een paar obstakels uit de weg geruimd worden voor het zover is. De locatie is het voornaamste. Beide clubs hebben te weinig ruimte tot hun beschikking om samen te gaan wonen. Gevraagd naar zijn droombeeld is Duijvestijn duidelijk. “Het zou het mooist zijn wanneer we samenkomen op een centrale locatie in de kern Steenbergen, in combinatie met een museumfunctie. Want een plek waar inwoners en bezoekers de geschiedenis van Steenbergen tot zich kunnen nemen, dat ontbreekt er hier echt aan.”

Haast maken de partijen niet. “We hebben als organisaties de wens uitgesproken om samen te gaan, maar we doen het rustig aan. Binnenkort gaan we de stappen in de tijd uitzetten.”

Dankzij een gulle gever beschikt Stadsarcheologie Steenbergen weer over handenvol loden kogels. Die delen de archeologen uit tijdens schoolbezoeken. Voorzitter de stichting Chris Duijvestijn is dan ook in zijn nopjes met het bijzondere cadeau.

Foto en tekst: Dasja Abresch©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant