Stemhulp biedt kiezer hulp bij partijkeuze

STEENBERGEN – Sinds vanavond kan iedere inwoner die nog niet weet op welke politieke partij hij of zij gaat stemmen tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande een hulplijn inroepen. Aan de hand van de antwoorden op twintig stellingen op de stemhulp steenbergen.mijnstem.nl wordt nauwkeurig bepaald bij welke partij de mening van de invuller het beste aansluit.

De lijsttrekkers van de zeven partijen die aan de verkiezingen meedoen, mochten bij wijze van lancering de stemwijzer invullen. Tot opluchting van de kopstukken hoefde geen van hen na afloop van politieke kleur te veranderen. Bij allen kwam de eigen partij als stemadvies uit de digitale bus.

Positieve bijdrage

Mijn Stem Steenbergen is een van de instrumenten die worden ingezet om het opkomstpercentage zo ver mogelijk omhoog te schroeven. “Onderzoek toont aan dat het gebruik van een stemhulp daar een positieve bijdrage aan kan leveren,” vertelde burgemeester Ruud van den Belt vanavond in het gemeentehuis. “Het voorkomt dat mensen kunnen zeggen ‘ik weet niet op welke partij ik moet stemmen, dus ik blijf maar thuis’.”

Raakvlakken

Wie snel tot een keuzebepaling wil komen, kan zich beperken tot het beantwoorden van de vragen. Daarbij kan een nuance aangebracht worden tussen ‘Helemaal eens’ en ‘Helemaal oneens’ door op de keuzebalk een handje naar links of naar rechts te schuiven. Bij behoefte aan meer informatie kan bij iedere stelling de mening van de partijen bij het desbetreffende onderwerp aangeklikt worden. Aan het eind van de vragenlijst krijgt men aan de hand van percentages precies te zien met welke partij men de meeste raakvlakken heeft.

Lees meer in de Steenbergse Courant van vrijdag 22 februari

Foto's en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen