Stembus Tour en festival: Politici voeren pittig dagje campagne

STEENBERGEN – Gewapend met folders, buttons en sjaaltjes trok politiek Steenbergen vanmorgen ten strijde tegen de ‘Russische ijsbeer’. Het koudefront dat Nederland vandaag teistert, weerhield de deelnemers aan de Stembus Tour er niet van om in alle kernen van de gemeente op zoek te gaan naar de kiezer. Een speurtocht werd het zeker, want de stemgerechtigde burger was veelal in geen velden of wegen te bekennen. De warmte van de kachel oefende klaarblijkelijk een grotere aantrekkingskracht uit dan de boodschap van de volksvertegenwoordigers.

Ondanks het gebrek aan publieke belangstelling, was de tocht toch een succes al was het alleen maar voor de onderlinge verbondenheid onder extreme omstandigheden. Ook maakten de partijen van de gelegenheid gebruik om de laatste foldertjes te bezorgen en eens een kijkje te nemen in de plaatselijk horecaetablissementen.

Verleiden

Bij de laatste halte in de kern Steenbergen wachtte de verkleumde politici een warm welkom dankzij de dweilbands ‘Blaos mar Raok’ en ‘D’n Dweilberg’’.  Als ware rattenvangers van Hamelen probeerden zij met feestelijke klanken de loslopende burger te verleiden naar De Joosse te komen. Daar vond vanaf drie uur het Verkiezingsfestival plaats dat nog tot middernacht vanavond duurt.

Internationale aandacht

Burgemeester Ruud van den Belt verrichtte er de opening met de complimenten voor de kandidaten van alle partijen die weer en wind getrotseerd hadden. Als openingsact kondigde hij het Steenbergse Stemkoor aan dat met het verkiezingslied internationale aandacht had gegenereerd en volgens de burgervader een flinke steen bij had gedragen aan de doelstelling van Heel Steenbergen Stemt: het opkrikken van het opkomstpercentage bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande.

Reageren

De daaropvolgende uren werden muziek van de bands Zero Friction (Steenbergen), Jeepster (Kruisland) en Still Alive (Nieuw-Vossemeer) afgewisseld met debatten tussen de partijen. Aanwezigen in de zaal kregen daarbij de gelegenheid om met vragen of stellingen te komen waarop de kandidaten konden reageren. Om 20.30 uur vindt het laatste debat plaats waarna de feestvierder nog een paar uurtjes los kan gaan op muziek van de zangers Matthijs Pluijgers uit Dinteloord en Steenbergenaar Marijn van Geel. Stefan Evers, alias DJ JS, uit Welberg mag de avond besluiten met een set die tot het middernachtelijk uur duurt.