Steenbergse visionair Pieter Hoff (67) overleden

STEENBERGEN – De man die 1 miljoen bomen aan onze wereld toevoegde, is geveld. Dinsdagavond overleed de Steenbergse visionair, uitvinder en ondernemer Pieter Hoff op 67-jarige leeftijd. Zijn overlijden is een groot verlies voor eenieder die hem lief had en voor wie met hem gelooft in een wereld waarin de bestrijding van de klimaatproblematiek en armoede hand in hand moeten gaan.

Hoff is geboren en getogen in het Noord-Hollandse Hem waar hij in 1970 samen met zijn beide broers het gemengde familiebedrijf met pootaardappelen, tulpen en lelies overnam. Enige jaren later besloten de broers zich te specialiseren in de lelie-markt onder de naam Hoff Quality First. Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste lelieveredelaars van Nederland. In 1987 verhuisde een deel van het bedrijf naar de Franseweg in Steenbergen en het gezin van Pieter Hoff verhuisde mee.

Idealist en realist

Voor zijn werk reisde Hoff over de hele wereld waar hij met eigen ogen de grote problemen zag die ontbossing, een dalend grondwaterpeil en droogte veroorzaakten. Een voor hem onverteerbare realiteit die de uitvinder in hem naar boven bracht. Het deed hem in 2003 besluiten het roer om te gooien.

Hoff Quality First maakte plaats voor Groasis met als doel het vinden van een waterbesparende manier om planten tot groei, bloei en oogst te brengen in de droogste gebieden van de wereld. In tegenstelling tot veel idealisten onderkende Hoff niet alleen de noodzaak van bewustwording en aanpak van de klimaatproblematiek, maar was hij bovenal een realist. Als ras-ondernemer wist hij dat echte oplossingen alleen op grote schaal toegepast gaan worden wanneer zij een ijzersterk economisch fundament hebben om banken, overheden en bedrijven te overtuigen.

Volwaardige oogst

Het resultaat was de Groasis Ecologische Waterbesparende Technologie met zogenaamde ‘plant cocoons’ als de Growboxx en de Waterboxx als bruikbare producten. Containers die gemaakt zijn van gerecycled karton, voorzien van meststoffen. In deze container krijgt een boom de kans om naar zelfstandigheid te groeien met slechts een fractie van de hoeveelheid water die hiervoor normaliter nodig zou zijn. In het geval van groente- en fruitplanten kan diezelfde techniek leiden tot een volwaardige oogst op de meest onherbergzame en droge gebieden op deze planeet. Het laatste wapenfeit van Groasis is de Waterfilterboxx, die vuil of zout water filtert tot zoet water dat gebruikt kan worden voor het planten en bewateren van planten.

Deur naar nieuwe mogelijkheden

De uitvindingen leverden Groasis talloze awards op. Waaronder in 2016 de titel Nationaal Icoon voor het meest innovatieve Nederlandse bedrijf. De laatste prijs die Hoff zelf in ontvangst mocht nemen, was de Boskalis Water Award voor de ontwikkeling van de Waterfilterboxx. Bij iedere prijs die Hoff namens Groasis in ontvangst nam, opende zich weer een deur naar nieuwe mogelijkheden voor een betere wereld. Zelf reikte Hoff als ‘Bekende Steenbergenaar’ in 2016 een vijftal pluimen uit tijdens het gemeentegala Chapeau in de Gummaruskerk.

CO2-vrij

Vorig jaar presenteerde Hoff het door hem geschreven boek ‘The Treesolution’ waarin hij beschrijft hoe bomen de oplossing kunnen bieden voor een belangrijke veroorzaker van de klimaatproblematiek: CO2 of koolstofdioxide. Bomen hebben namelijk het giftige C in deze verbinding nodig om te groeien en om het door onze zo geliefde O2 (zuurstof)te produceren. Volgens Hoff is het mogelijk om Nederland met deze ‘Treesolution’ binnen 10 jaar CO2-vrij te maken.

De erfenis van Pieter Hoff is een kans op een betere wereld. Het is aan zijn opvolgers om hier verder invulling aan te geven. Een van hen is zijn zoon Wout. Pieter Hoff gaat gemist worden door velen, in het bijzonder zijn partner, kinderen en kleinkinderen.

Groasis heeft op YouTube een mooi In Memoriam gezet:
https://www.youtube.com/watch?v=jCwW87XJtZs

FOTO: Na het winnen van de titel Nationaal Icoon plantte Hoff een boom in zijn botanische tuin aan de Hoogstraat op de Welberg.
Foto © Groasis

Tekst: [ Dasja Abresch ]

Beelden bij dit artikel