Steenbergse raadzaal: op het pluche of leve de eenvoud?

STEENBERGEN – De raadzaal in het Steenbergse gemeentehuis is toe aan een update zo vindt de gemeenteraad. Het besluit om daar geld voor vrij te maken is al in 2017 genomen, maar nu het puntje bij het paaltje komt, blijkt de invulling tot discussie te leiden. Volgens het voorstel zou er voor bijna 300.000 euro verbouwd moeten gaan worden om de zaal “toekomstgericht, transparant en gastvrij te maken.” Maar dat stuit vooral op verzet bij Gewoon Lokaal!, grootste partij in de raad. “Ik ben nu al trots op deze zaal, daar is geen dure verbouwing voor nodig”, aldus Dasja Abresch namens de partij. Ook het CDA protesteert tegen de hoogte van het bedrag. “Dit is te veel van het goede.”

Vooral het betoog van Abresch zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen bij andere fracties, die zich afvroegen waarom er nu pas aan de handrem wordt getrokken door Gewoon Lokaal!. De werkgroep herinrichting raadzaal, waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd, is al een jaar geleden begonnen met het verkennen van de mogelijkheden en het opstellen van een plan. Er zijn zelfs bezoekjes gebracht aan andere raadzalen om inspiratie op te doen.
In hoofdlijnen komt het voorstel erop neer dat de raadzaal echt voor de raadsleden moet worden en dat de faciliteiten daarop moeten worden ingericht. Ook zouden de zware deuren en wand moeten worden vervangen voor een transparante wand, moeten er zachtere stoelen komen voor het publiek en moet de techniek worden aangepast. Totale prijskaartje: 290.000 euro.

Geplande verbouwing zal waarschijnlijk niet gehaald worden

“Wij zijn lichtelijk verbaasd, eigenlijk lichtelijk verbolgen, dat Gewoon Lokaal! blijkbaar niet heeft opgelet en nu het voorstel weer teruglegt. Wij letten als Volkspartij op de kleintjes, maar deze investering is gerechtvaardigd. Na zo’n 12 jaar is het nodig om de zaal up-to-date te maken en dan is het slim om het in één keer goed te doen. Bovendien, als er we er elk jaar 12.000 euro voor opzij hadden gezet dan had er nu geen haan naar gekraaid”, aldus Ger de Neve. Ook de VVD ziet de verbouwing wel zitten, en werd verrast door de kritiek. “Blijkbaar was dit voorstel toch nog niet rijp om in te brengen. Al is dat wel jammer omdat het streven is om het zomerreces van 2020 te benutten om de raadzaal opnieuw in te richten. Dat gaan we nu waarschijnlijk niet halen”, zegt Theo van Es. Hij denkt dat er wellicht alternatieven moeten worden gegeven met uitgewerkte kostenplaatjes.

Echte raadswerk buiten deze zaal

Gewoon Lokaal! steekt de hand in eigen boezem wat betreft de communicatie binnen de partij die niet optimaal is verlopen. “Maar blijft overeind staan dat we maar met een deel van het bedrag akkoord te kunnen gaan. Dan gaat het om nieuwe stoelen voor het publiek en vervanging van meubilair. Maar dat is een verschil van tonnen. Bovendien gaat het ook om de achterliggende gedachte. Een raad heeft helemaal geen speciale, eigen zaal nodig om haar werk te doen. Een raadslid doet zijn werk buiten deze zaal en wij treffen elkaar hier om de opbrengst te bespreken”, stelt Dasja Abresch.
Theo van Es denkt overigens dat het begrip ‘multifunctionaliteit’ misschien niet goed uitgelegd is. “Als die zaal verbouwd is kunnen er nog prima trouwerijen gehouden worden.”

Tussenstand

Voorlopige tussenstand: het voorstel wordt teruggenomen door de werkgroep die er waarschijnlijk nog een pittige kluif aan zal krijgen. Worden het zachte stoelen voor iedereen, in een zaal aangekleed met de modernste snufjes en met een bepaald cachet? Of blijft het grotendeels bij het oude op wat extra stopcontacten en nieuwe meubels na? Over smaak valt niet te twisten, maar dat zal in dit geval toch moeten gebeuren. 

Foto: Er moeten volgens het voorstel nieuwe stoelen voor de publieke tribune in de raadzaal komen. “Het is knap dat mensen zo lang op die stoeltjes willen blijven zitten. Die zijn niet meer van deze tijd”, aldus Jurgen Huijbregts (CDA).

Door: Nicole van de Donk