Steenbergse Nicky van der Zwart keert terug na stage in Kenia

STEENBERGEN – ,,Deze ervaring zal ik nooit meer vergeten en Kenia is nog niet van mij af! I’ll be back!” Dit zijn de woorden van de 20-jarige Steenbergse Nicky van der Zwart na haar terugkeer van drie maanden stage in verschillende Keniaanse ziekenhuizen en kindertehuizen.

Foto: Nicky met haar trotse ouders, die uiteraard ook weer blij zijn dat hun dochter thuis is.

(door Judith Ernest)

Nicky volgt de opleiding Verpleegkunde op het Kellebeek College in Roosendaal. Al bij de start van haar studie wist de jonge Steenbergse dat zij één van haar stageperiodes in Kenia wilde doorbrengen. ,,Het is een vrijwillige stage en je moet alles zelf betalen; reis, verblijf en eten. Maar ik wist in de eerste klas al dat ik dit wilde. Ik was benieuwd naar het leven daar, maar ook naar hoe men er werkt in de ziekenhuizen en hoe men met zieke of in de steek gelaten kindjes omgaat.’’

Met dit doel voor ogen is Nicky gaan sparen en heeft zij het afgelopen jaar diverse acties op touw gezet om ook giften mee te kunnen nemen. Een sieradenparty bracht 350 euro op en een chocomelverkoop tijdens de lichtjesoptocht in Standdaarbuiten, samen met andere Kenia-gangers, was goed voor ruim 1000 euro.

Blije gezichten

De opbrengst is besteed aan materialen voor de ziekenhuizen, zoals bloeddrukmeters, thermometers en plastic handschoenen. Ook de scholen en opvangtehuizen hebben spulletjes gekregen van Nicky en haar medereizigers. ,,Kleding, pennen, speelgoedballen en potloden zorgden voor veel blije gezichten, zowel bij de zusters als bij de kindjes”.

De eerste zes weken in het Oost-Afrikaanse land bracht Nicky door in een ziekenhuis in het stadje Kisumu. ,,Het was interessant en uitdagend. We werden betrokken bij patiëntenbesprekingen, maar moesten ook gelijk aan de slag. Hulp bieden op de afdeling kinderoncologie en op de poli, of medicijnen ronddelen op andere afdelingen. Ik heb daar meteen mijn meest mooie ervaring opgedaan: een bevalling.”

Foto: Nicky van der Zwart aan het werk in Kenia.

Erg leerzaam

De andere zes weken werkte Nicky afwisselend in een ziekenhuis en een kindertehuis op het platteland. ,,Hier kreeg ik voornamelijk uitleg over de patiënten en de ziektes en hoe ze die daar behandelen. Ik heb vooral veel tijd doorgebracht in het laboratorium om Malaria, TBC en andere ziektes te bekijken en te onderzoeken onder een microscoop. Dit was minder leuk dan in Kisumu, maar erg leerzaam. Het werken in het kindertehuis ‘babyhome’ maakte veel goed; het was prachtig om de kleintjes te wassen, verschonen en de fles te geven.”

Vier van de Big 5

Halverwege de drie maanden was er een ‘stopweek’. ,,Naast de vrijdagen die we vrij geroosterd waren, was deze vakantieweek dé kans om meer van het land te zien,” vertelt een enthousiaste Nicky. ,,We zijn naar wildparken geweest op safari, hebben geslapen in Masai-tenten en gelukkig ook vier wilde dieren van de ‘Big 5’ gezien. Olifanten, leeuwen, buffels en luipaarden, het is ons allemaal op een paar meter gepasseerd. Dit was een super spannende belevenis!”

Geen heimwee

Naast haar familie en haar vrienden, met wie Nicky regelmatig contact onderhield via Skype, heeft zij niet veel gemist van Nederland. ,,Alleen de kaas – die was daar niet te betalen – en de verse harde broodjes. Heimwee heb ik niet gehad. Ik ben verknocht geraakt aan het land en zijn inwoners.”

De toekomst is voor Nicky al duidelijk. ,,Na mijn examen, volgend jaar, ga ik terug. Terug naar Kenia om meer te zien en om daar wellicht als coach van nieuwe stagiaires te gaan werken.”

Meer over de reis en de ervaringen van Nicky is te vinden via nickyvdzwart.waarbenjij.nu