Afbeelding
dinsdag 26 mei 2020, 08:00

Steenbergse muziekverenigingen gaan creatief om met corona-maatregelen

STEENBERGEN – Hoe overleef je als culturele vereniging de corona-crisis? Die vraag legde cultureel intermediair Claudia de Groen de afgelopen weken namens de gemeente Steenbergen voor aan tientallen clubs en organisaties. Het antwoord daarop bleek zo divers als de clubs zelf. Terwijl de een de storm rustig uitzit en wacht op betere tijden, is de ander voortdurend in de weer met initiatieven om de leden actief en bijeen te houden. Zo hebben de orkesten van de gemeente Steenbergen inmiddels allemaal een filmpje opgenomen waaruit bleek dat ‘samen solo’ helemaal niet tegenstrijdig hoeft te zijn.

Tientallen muzikanten uit alle kernen van de gemeente Steenbergen hebben de afgelopen week in eigen huis met hun telefoon de eigen partij opgenomen. Alle losse opnames zijn vervolgens aaneen gesmeed tot één geheel.

Ode an die Freude

Het idee hiervoor ontstond bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest dat al vrij aan het begin van de corona-crisis op deze manier ‘Ode an die Feude’ opnam. Het gevolg was dat in heel Nederland muzikanten met hun instrument in selfie-stand gingen. Ook de vijf harmonieën die de gemeente Steenbergen rijk is, namen de uitdaging aan. De grootste uitdaging lag overigens bij de technici die er één geheel van moesten maken. “In plaats van dirigeren moest er gemonteerd worden en dat vraagt toch echt heel andere kwaliteiten,” aldus De Groen die zelf als dirigente onder meer bij Volharding Steenbergen actief is.

In balans

De individuele opnames werden door de technici verwerkt tot een zogenaamde split screen uitzending waarin alle muzikanten gezamenlijk te zien en te horen zijn. “De uitdaging is om al die opnames recht onder elkaar te krijgen en het ook qua geluidskwaliteit mooi in balans te houden.”
De resultaten zijn in veel gevallen te bekijken via de Facebook-pagina’s van de verenigingen (Volharding Steenbergen in samenwerking met Filmcollectief Steenbergen, Volharding Dinteloord, Sint Caecilia Kruisland, Semper Crescendo Nieuw-Vossemeer en Amicitia Steenbergen).

Besmettingsrisico

Wanneer de muzikanten elkaar eindelijk weer in verenigingsverband mogen ontmoeten, blijft nog even de vraag. De persconferentie die premier Rutte afgelopen dinsdag gaf, bracht vooralsnog geen duidelijkheid. “Met name de muziekverenigingen zitten erom te springen om weer aan de slag te kunnen,” benadrukt Claudia de Groen. “Het lastige is dat niet alle gezondheidsaspecten al duidelijk zijn. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de besmettingsrisico’s bij het bespelen van een instrument en bij zingen.”
Daarnaast is nog niet duidelijk wanneer de gemeenschapshuizen, het thuishonk voor de meeste verenigingen, weer open mogen. Inmiddels mogen muziekverenigingen wel met hun jeugdige leden buiten repeteren. Ook bestaat de kans dat een muzikale zomerstop dit jaar niet aan de orde is. De Groen: “Wanneer je nu niks kunt en in de zomer ook niet, dan komen concerten en optredens later in het jaar in het gedrang.”

Verantwoord

Bij het gros van de negentien zangkoren die de gemeente Steenbergen telt, is de drang om te beginnen aanzienlijk lager. “Bij veel koren ligt de gemiddelde leeftijd hoger. Zij hebben al besloten om in ieder geval niet voor 1 september opnieuw te beginnen en daarna alleen wanneer de besturen het verantwoord achten.”

Junior Huigen, dirigent van Amicitia, tilde de split screen naar een volgend niveau door de vier muziekverenigingen die in april mee zouden doen aan het concert ‘Shaken, Not Stirred’ bij elkaar te brengen in een split screen opname. Vooralsnog staat het echte concert voor 14 november aanstaande gepland in ‘t Cromwiel.

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant