Steenbergse Milou Hensen (14) schrijft Engels boek: “Ik weet nu dat ik geen schrijver wil worden”

STEENBERGEN – Milou Hensen is nog maar 14 jaar en toch heeft zij haar eerste avonturenroman al uitgegeven. In het Engels nota bene. Dat “Peter and the book of truth” het levenslicht heeft gezien, is geheel te danken aan Milou zelf die tegen de stroom in, door bleef zwemmen. “Eerlijk gezegd heeft mijn eigen doorzettingsvermogen mij verbaasd,” aldus de piepjonge auteur die uit de ervaring meeneemt dat zij geen schrijver wil worden.

De welbespraakte tiener volgt Agora-onderwijs aan ’t R@velijn in Steenbergen. Ze hoort bij de eerste lichting die er deze nieuwe vorm van educatie volgt. Agora-leerlingen leren niet aan de hand van lessen en toetsen, maar bepalen zij zelf wat zij willen leren en hoe zij dit doen. Zij worden daarin begeleid door coaches.
“Toen ik hier op de open dag was, wist ik dat dit voor mij de manier van leren is,” legt Milou uit. ”Ik werk beter wanneer ik het in mijn eigen tempo en op mijn eigen manier kan doen.” Wie denkt dat Agora-onderwijs een makkie is, zit volgens Milou op het verkeerde spoor. “Het is heel hard werken en je moet echt alles zelf doen.”

Contract van twee jaar

De boek-challenge (opdracht – red) legde zij zichzelf al in haar eerste leerjaar op. “Nadat ik de film ‘Lord of the Rings’ had gezien, kreeg ik de inspiratie om een boek te schrijven. Omdat ik graag beter Engels wilde leren, besloot ik het in die taal te schrijven.” Of dat nog niet voldoende was, bedacht Milou dat ze wilde weten hoe je een boek uitgegeven moet krijgen. Dat heeft ze geweten. “Aanvankelijk was er alleen maar blijdschap, want ik kreeg al heel snel bericht dat Boekscout mijn boek goed genoeg vond om uit te geven. Ik kreeg een contract voor twee jaar waarbinnen het boek helemaal perfect moest zijn. Dat leek toen heel lang, maar uiteindelijk heeft het mij anderhalf jaar geduurd voordat het zover was.”

Spijt

Het grootste struikelblok bleek de Engelse grammatica te zijn. “Ik heb er veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat je lang niet alles vanuit het Nederlands letterlijk kunt vertalen naar Engels en dat Google Translate daarbij geen uitkomst biedt.” Er moesten uiteindelijk vier volwassen helpers aan te pas komen om het boek uitgifte-gereed te maken. “Veel mensen in mijn omgeving zeiden tegen mij: ‘Stop er toch mee. Boekscout wil het helemaal niet uitgeven en dus verzinnen ze steeds wat anders’. Maar ik had vertrouwen in de uitgever en ik wist dat als ik het niet door zou zetten, ik er de rest van mijn leven spijt van zou hebben.”

Het is klaar

Eindelijk kwam een paar weken geleden het verlossende woord dat ‘Peter and the book of truth’ de laatste controle had doorstaan en uitgegeven ging worden. “Binnen een paar dagen viel er een pakketje op de mat waarin mijn boek zat. Dat was een heel fijn moment.” Toch kan Milou na het hele proces meegemaakt te hebben maar één conclusie trekken: “Ik wil zeker geen schrijver worden. Ik weet nu hoe het werkt en daarmee is het klaar.”
Inmiddels is Milou al weer een paar challenges verder. Momenteel verdiept zij zich in verloskunde en opvoeding.

‘Peter and the book of thruth’ is voor € 14,99 te koop via boekscout.nl. Tien procent van dit bedrag is voor Milou. Het boek gaat over drie vrienden die aan de oever van een rivier een boek vinden. Al snel blijkt dat het boek magische krachten heeft en er kapers op de kust zijn die er kwade bedoelingen mee hebben. Het is aan de drie vrienden om ervoor te zorgen dat zij het boek niet in handen krijgen.

De Steenbergse Milou Hensen (14) schreef het boek ‘Peter and the book of truth’. Een hele opgave waar zij anderhalf jaar mee bezig was. Nu zij haar eigen boek in handen heeft, was het de moeite echt wel waard.

Door: Dasja Abresch