Steenbergse Fenna Luijcks-van Erp honderd jaar oud

Vandaag – vrijdag 1 juni 2018 bereikte mevrouw Fenna Luycks-van Erp de prachtige leeftijd van 100 jaar. Een heel bijzondere leeftijd en daarom bezocht burgemeester Ruud van den Belt de eeuwlinge gisteren in seniorenflat De Westmolen aan de Molenweg in Steenbergen. Dit was echter niet de eerste keer dat ze elkaar ontmoetten, de eerste ontmoeting was zo’n twee jaar geleden bij een prijsuitreiking van de bridgeclub in het Cromwiel. Mevrouw Luycks is een fervent bridger en gaat nog steeds twee maal per week bridgen. “Niet om te winnen, maar voor de gezelligheid”, zoals ze zelf zegt. 

Fenna Luyks is altijd al veel onder de mensen geweest. Vroeger werkte ze mee in de herenconfectiezaak van haar ouders en later in de eigen bakkerij. 22 Jaar lang had ze samen met haar man en kinderen Bakkerij Luycks in de Kaaistraat, een drukke tijd waarin er hard gewerkt moest worden. “Met 7 kinderen was dat niet altijd leutig, maar nu ben ik er heel erg blij mee”, zegt ze over deze periode. Na de verkoop van de bakkerij  heeft het gezin even in Dinteloord gewoond, om in 1989 terug te keren naar Steenbergen. De nieuwe woonplek werd de flat aan de Molenweg, waar ze nu dus al bijna 30 jaar met veel plezier woont. 

Autorijden

Tot begin dit jaar reed de kwieke dame iedere zondag nog zelf van de flat naar de kerk, maar nadat ze op 7 januari haar auto total loss reed op een lantaarnpaal is ze hier tot groot genoegen van haar kinderen mee gestopt. Gelukkig bleef het bij materiële schade en is mevrouw Luycks nog goed van gezondheid. En naar de kerk gaat ze nog iedere zondag met behulp van de deeltaxi. 

Reden voor een feestje

Actief is ze dus nog steeds ondanks dat ze wel slecht ter been is na een operatie in 2011 waarbij een zenuw in haar been geraakt is. Daar laat ze zich echter zeker niet door tegenhouden. “We zijn er nog”, concludeert ze en dus is er reden voor een feestje. 
Na het voorproefje met de burgemeester en een aantal kinderen volgt aanstaande zondag een groot feest. Alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen komen zondagmiddag naar het door oma zelf georganiseerde feestje bij De Keuning in Steenbergen. Fenna Luycks is stellig: “We zijn een echte familie, iedereen is blij als ze elkaar zien”. Dat belooft dus een gezellige zondagmiddag te worden. 

Tekst en foto: Vera Testers ©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl