Steenbergse Anouk (7) haalt megabedrag op met mini-roparun

STEENBERGEN – Stralend doet ze de deur open, met een grote beker en mascotte van de roparun in haar hand. De 7-jarige Anouk Sandee heeft de dag van haar leven gehad. Twee keer maar liefst mocht ze op het podium staan omdat ze van alle Steenbergse basisschoolleerlingen het meeste geld had opgehaald voor het goede doel: 1085 euro.

Met haar hartenwens raakte ze een gevoelige snaar bij veel mensen die haar maar al te graag wilden sponsoren voor de mini-roparun tijdens de Koningsspelen.

Lymfeklierkanker

De motivatie om zoveel mogelijk euro’s op de halen voor de Roparun, heeft helaas een nare reden. De moeder van Anouk, Jacqueline Hilkhuijsen, kreeg ongeveer een half jaar geleden de diagnose lymfeklierkanker. Inmiddels is het traject van chemotherapie en bestralingen achter de rug en zijn de vooruitzichten positief. Anouk weet dus helaas uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat mensen zich inzetten voor deze ziekte.

Ze twijfelde dan ook geen moment toen de formulieren werden uitgedeeld op school. “Ik ben als eerste naar de buren gegaan en toen eigenlijk de hele straat af. Familieleden gaven ook veel, maar het ging pas echt snel toen mama het op facebook had gezet”, vertelt Anouk.

Wens

Jacqueline Hilkhuijsen zit trots naar haar dochter te luisteren. “Wat ik vooral bijzonder vind is dat Anouk op het formulier geen wens voor zichzelf heeft ingevuld. Ze had kunnen wensen om een vakantie of een dagje pretpark, maar ze schreef dat ze hoopt dat er meer mensen kunnen genezen van kanker. Dat is toch bijzonder? En blijkbaar zijn er meer mensen door geraakt, want mijn vriend zit bij een modelbouwvereniging en toen ze daar hoorden over Anouks wens stroomden de donaties binnen”, aldus Jacqueline.

Bewustzijn

Het was de eerste keer dat er door de Roparunteams Door Dik en Dun, Stone Mountain Runners en de sportcoach van de Gemeente Steenbergen samen een sponsorloop werd georganiseerd. Met de opbrengst van rond de 13.000 euro zijn ze dik tevreden.

“We zijn vanzelfsprekend met elke opgehaalde euro blij. Wat ik erg belangrijk vind is dat de kinderen samen veel plezier hebben gemaakt. De sfeer was heel goed”, vertelt Peter Wiersma van Door Dik en Dun. Met zo’n dergelijk initiatief proberen ze ook een bepaald bewustzijn te creëren bij de jeugd. “We zijn niet voor niks drie weken geleden alle scholen af gegaan om te vertellen over de mini-roparun. Dat het belangrijk is om je met elkaar in te zetten voor een goed doel, namelijk ernstig zieke mensen. Volgens mij is dat goed gelukt.”

(Door Nicole van de Donk)