Steenbergs tintje in televisieserie De Leeuwenkuil

STEENBERGEN – Aan de nieuwe (jeugd)televisieserie De Leeuwenkuil, die de TROS sinds afgelopen weekeinde tien weken lang – elke zaterdag om 19.00 uur – uitzendt op Nederland 3, kleeft onmiskenbaar een Steenbergs tintje.

Links op de foto zijn Sjan en Wilco Otto te zien tijdens een opnamedag van De Leeuwenkuil.

De Leeuwenkuil is gebaseerd op de boeken van Paul van Loon en speelt zich af in Burger’s Zoo in Arnhem. De dierentuin heet in de tv-serie Durver’s Zoo en werd deze zomer meermaals bezocht door de 14-jarige Wilco Otto uit Steenbergen. Niet zomaar om de dieren te bekijken, maar om te figureren in De Leeuwenkuil.

Ook zijn moeder Sjan werd ter plekke gevraagd om een figurantenrol te vervullen. Hoe vaak of hoe lang zij de komende weken in beeld komen, is afwachten. ,,Ik ben blij met elke seconde,’’ vertelde Wilco al toen de opnames nog in volle gang waren. Het figureren in een televisieprogramma betekende voor hem sowieso de vervulling van een langgekoesterde wens, die misschien wel een opstapje vormt naar een echte rol, mét tekst.

De jonge Steenbergenaar, leerling van ’t R@velijn, speelde in het verleden in negen musicals bij de plaatselijke theaterschool Myra Ceti en zou in de toekomst dus graag verder gaan met acteren, hoewel tegenwoordig vooral dansen een grote hobby van hem is geworden. En aan het leven van een acteur of figurant kleven ook nadelen, ontdekte hij. ,,We moesten vooral lang wachten.''

Tekeningen van Aad de Loome

De Steenbergse ‘link’ met De Leeuwenkuil betreft niet alleen Wilco Otto. Ook plaatsgenoot Aad de Loome heeft zijn aandeel in de (kinder)serie over de dierentuin. De art director van het productiebedrijf – van de bekende regisseur Johan Nijenhuis (o.a. verantwoordelijk voor hitfilms Costa!, Zoop, Snowfever en Verliefd op Ibiza) – spoorde De Loome op via internet en kwam vervolgens naar Steenbergen om zijn tekeningen van wilde dieren met eigen ogen te bekijken.

Zijn fraaie kunstwerken bleken precies te zijn wat de makers van De Leeuwenkuil zochten. ,,Mijn tekeningen worden met de computer zo bewerkt dat het net lijkt of één van de acteurs ze van het begin af aan maakt,’’ weet de kunstenaar, die in het dagelijks leven bij de technische dienst van een hotel in Bergen op Zoom werkt. Tekenen en schilderen is van jongs af aan zijn passie.

,,Ik vind het heel leuk om aan zoiets mee te mogen werken. Het is voor mij nog wel een verrassing hoe een en ander er op tv uit gaat zien. Ik heb trouwens ook een opnamedag bijgewoond. Erg leuk om dat eens te ervaren, maar acteren zou mijn ding niet zijn hoor. De spelers zijn soms uren bezig voor een stukje van misschien twintig seconden. Ach, ieder z’n vak hè, laat mij maar lekker tekenen.’’

Steenbergenaar Aad de Loome 'leverde' tekeningen van diverse wilde dieren aan de nieuwe kinder-televisieserie.