Steenbergs Raskonijn 100 jaar!

STEENBERGEN – Met een receptie en een feestavond voor de leden viert de kleindieren vereniging Steenbergs Raskonijn op 25 mei haar 100-jarig bestaan.  De vereniging telt ruim 40 leden uit de hele regio.

Op de fiets naar Rotterdam, met de beesten achterop

Een vereniging die 100 jaar bestaat mag met recht een feestje geven. Zo dachten de bestuursleden van Steenbergs Raskonijn er ook over. De vereniging is in 1918 opgericht door Suus Uitdewilligen, een liefhebber van ras konijnen in hart en nieren. Dat verklaart meteen de reden van de naam van de club. Want in tegenstelling tot wat je zou vermoeden, het is een vereniging voor sierduiven, kippen én ras konijnen. Aan tafel met Ria Mulders en Ad van Elzakker komen al snel de herinneringen aan de club bovendrijven. “De vereniging is opgericht in het café aan de Bergse Grindweg, nu de Franseweg” blikt Ria terug. “Daarna zijn we naar café Vissenberg verhuisd, waar nu de dierenkliniek zit, en toen die stopten zijn we naar Welberg gegaan. Via café De Fles zijn we uiteindelijk bij dorpshuis de Stelle in De Heen terecht gekomen. En daar zitten we nu nog” vult Ad van Elzakker aan. Ria is al jaren secretaris en Ad heeft een dubbelfunctie in het bestuur, hij is naast penningmeester ook voorzitter. In hun hoogtijdagen had de club ruim honderd leden. Maar zoals bij veel verenigingen is ook bij de kleindieren vereniging het ledenaantal teruggelopen. Op tafel liggen krantenartikelen en foto’s van jaren geleden. Zo staat in één artikel te lezen dat men op de fiets naar een show in Rotterdam of Den Bosch ging. De dieren in een hok achterop de fiets. Ria herinnert zich dat één van de leden uit Zierikzee kwam. Na een show reed hij richting huis, op de fiets. Helaas ging de pont bij Zijpe niet meer over en was hij dus gestrand. De vader van Ria, destijds de voorzitter, wilde hem wel halen, maar nee, de beesten konden niet alleen achterblijven.

Toon Mulders, dat was een goede konijnenfokker

“Je bent vaak van huis uit al met het virus besmet” zegt Ad. “Neem nou Ria, haar vader is jarenlang voorzitter geweest. Ze kreeg de liefde voor kleindieren van huis uit mee. Haar oom Toon was een buitengewoon fokker. Thuis bij hem op de boerderij zaten we te vergaderen in het melkhuis. Dat ging er vaak stevig aan toe. En natuurlijk dronken we achteraf een biertje. Dat waren nog eens mooie tijden” glundert hij. De vereniging organiseert jaarlijks een show, in de Stelle. Uit de hele omgeving komen fokkers hun beesten laten keuren. “Weet je nog dat ze in Oud Gastel haankraai wedstrijden organiseerden” vraagt Ria aan Ad. “Jazeker! Mijn haan reageerde altijd op mij. Dus steeds als hij me zag kraaide hij. Ik won die wedstrijd, mijn haan had het vaakst gekraaid.” Ook de gewestelijke kampioenschappen, de bingo avonden en de zaterdagmiddagen dat kinderen uit Steenbergen hun dier mochten laten keuren passeren de revue. Het kan ook niet anders, in 100 jaar gebeurt er veel.

Lekker eten en rustige muziek

Natuurlijk moet het 100-jarig bestaan gevierd worden. Wel iets later dan gepland, maar soms gebeuren er dingen die belangrijker zijn dan een feestje. Met een receptie op zaterdagmiddag 25 mei in de Stelle en aansluitend een feestavond met een warm en koud buffet voor de leden, wil het bestuur dit bijzondere jubileum vieren. Want als er wat te vieren valt, moet je dat zeker doen.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl