Steenbergenaren luiden scheepsbel: “Politiek wordt wakker!”

STEENBERGEN – Onbegrijpelijk vinden ze het. Dat Steenbergen een enorme kans zo laat liggen. “Als je (water)recreatie als speerpunt hebt, kun je dit toch niet laten gebeuren. De plek van de Lindenburgh is een ideale plaats voor waterrecreatie. Nu investeren is investeren in de komende honderd jaar. Een grotere jachthaven gecombineerd bijvoorbeeld met op waterrecreatie afgestemde woningen geeft Steenbergen op dit gebied meer gezicht. Nu de bouw van de Lindenburgh is uitgesteld is de kans om een verkeerde beslissing terug te draaien nog steeds aanwezig. We roepen de Politiek op om wakker te worden. Steenbergen zoekt naar onderscheidende elementen die de plaats aantrekkelijk maken. Hier heb je nu een reusachtig sterk element. En zoveel van dergelijke kansen hebben we niet”.

Steenbergenaar Ad Smaal trok aan de bel. Hij kreeg meteen ondersteuning van de plaatsgenoten  Ad Veraart en Toon van Drunen. Ook hen gaat Steenbergen nauw aan het hart. En ook zij beseffen dat waterrecreatie slechts een van de weinige elementen is die Steenbergen op de kaart houdt. Niet voor niets noemen we ons de Waterpoort van West-Brabant. Niet voor niets is er gestreden voor de aanleg van het aquaduct.

“Als ik hier mensen over spreek dan krijg ik eenzelfde reactie. De plek van de voormalige Lindenburgh is bij uitstek geschikt, zo pal naast de jachthaven. En we hebben nota bene aan de Ravelijnstraat op de plaats van de vroegere landbouwschool voldoende plaats voor het verpleeghuis. Daar mag zelfs in 3 lagen worden gebouwd”, zo verwoordt Ad Smaal zijn gedachte.

Van het kastje naar de muur

“In november sprak ik hier burgemeester Ruud van den Belt over. Hij gaf me gelijk en was het eens met het idee dat dit een unieke kans is om Steenbergen op de kaart te zetten. Maar ik werd naar tanteLouise verwezen. Die is bepalend, zo werd gesteld.

In een gesprek met bestuurder Jef Pelgrims van tanteLouise werd naar de gemeente gewezen. Volgens de heer Pelgrims is er anderhalf jaar lang met de gemeente onderhandeld over mogelijke verplaatsing van het verpleeghuis naar de gronden aan de Ravelijnstraat. Maar ze konden er volgens Pelgrims niet uitkomen. Ze wijzen naar elkaar, het is alsof je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Wij vragen ons nu af op de politiek hier van op de hoogte is”.

Gelopen race? Onzin!

“Naar mijn idee was en is grondruil een uitstekende optie. De Lindenburgh schijnt vanwege hogere eisen voor hogere kosten te komen staan op de beoogde bouwlocatie. Aan de Ravelijnstraat ligt een terrein van 10.000 m2. De locatie aan de Lindenburghlaan is 15.000 m2 groot. Als de gemeente nu grond ruilt en voor 5000 m2 bijbetaalt, dan is het begrotingsgat van De Lindenburgh toch gedicht?

Er wordt gesteld dat alles een gelopen race is. Dat is toch onzin. De zaak is immers uitgesteld, dus er liggen nog steeds mogelijkheden.

De antwoorden van de wethouders LePolder en Vos zijn even gemakkelijk. Zij zeggen dat de bal bij de Lindenburgh ligt en dat die beslist. Zo is er altijd wel een probleem. Het is hier te vaak: Ja, maar . . .

Wat ontbreekt is een visie en de wil om die te realiseren. De burgemeester vroeg in zijn nieuwjaarstoespraak aan de burgers of ze wilden komen met nieuwe plannen. Nu burgemeester hier zijn ze dan.”

"Gepasseerd station"

Directeur-bestuurder Jef Pelgrims van tanteLouise was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Woordvoerder Marc Molenaars – hoofd afdeling communicatie van tanteLouise – bevestigt dat het verhaal van Ad Smaal klopt dat er langdurig is onderhandeld over de grond aan de Ravelijnstraat. De gemeente en tanteLouise zijn er niet uitgekomen.

Vervolgens is alles in werking gezet om nieuwbouw te realiseren op de plaats van de voormalige Lindenburgh. En inderdaad de vergunning is er nog niet en er is vertraging. Maar het is een gelopen koers. “Het is immers niet zo dat het een kwestie is van even de plannen wijzigen. Dit zijn complexe processen die een lange adem vergen”, aldus Marc Molenaars.

Noodkreet

Ad Smaal, Ad Veraart en Toon van Drunen blijven bij hun poging om de partijen op nieuw aan tafel te krijgen. “Dit is te belangrijk voor Steenbergen. De plek aan de haven is bijzonder strategisch. Daarom onze noodkreet: Steenbergen wordt wakker! Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”.

foto: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl