Afbeelding
maandag 26 september 2016, 10:05

Steenbergenaren beleven hoopvolle dag bij IEDER1-parade

STEENBERGEN – Ieder van de veertien deelnemers die gistermorgen in de minibus richting de IEDER1-parade in Amsterdam stapte, had daar zijn of haar persoonlijke redenen voor. Ze deelden echter allemaal de hoop dat de manifestatie de eerste stap naar een meer tolerante samenleving zou zijn. Een moment waarop de zwijgende meerderheid van zich laat horen. Zij werden daarin niet teleurgesteld. Gedurende de acht kilometer durende tocht groeide de stoet uit tot een immense mensenmassa die bij aankomst op het Museumplein tienduizend deelnemers telde.

De bus vanuit Steenbergen reed naar aanleiding van een motie van Gewoon Lokaal! De fractie diende deze in om tegenwicht te bieden aan de stroom negatieve geluiden die het afgelopen jaar vanuit Steenbergen het land door gingen. Een overgrote meerderheid van de raad ging akkoord. De tijd tot het evenement was kort, wat een reden kan zijn dat er niet meer dan veertien aanmeldingen kwamen. De geplande touringcar werd om die reden ingeruild voor een minibus.

Hoewel AZC Alert via haar Facebookpagina een uitzwaaiactie had aangekondigd, werd hier geen gehoor aangegeven. De deelnemers werden slechts uitgezwaaid door een enkele vlogger.

‘Is dit wat we willen?’

Aangekomen op het Arena Park werd de Steenbergse delegatie al snel begroet door een euforische Nasrdin Dchar. “Ik zit in een rollercoaster van emoties. Al die mensen. Dit is veel meer dan ik verwacht had,” aldus de acteur die op dat moment onmogelijk kon bevroeden dat de 2500 aanwezigen op het startpunt nog met een viervoud zou groeien. De uit Steenbergen afkomstige acteur is mede-initiatiefnemer van IEDER1. Acht maanden geleden ontkiemde het idee in zijn brein naar aanleiding van de discussies rondom de vluchtelingenproblematiek en alles wat daarop volgde. “Ik zag de inhumane wijze waarop mensen tegen elkaar tekeer gingen en ik dacht: ‘Is dit nu wat we willen?’. Ik voelde persoonlijk heel sterk de behoefte om te verenigen. Vooral door de kracht van diversiteit te benadrukken.”

De stichting IEDER1 werd opgericht die tot doel heeft de eenheid in de samenleving te bevorderen. Zónder de problemen die er leven te ontkennen. “Maar met verharding bereik zeker niets,” aldus Nasrding. “Het is beter mét elkaar te praten dan óver elkaar. Ik hoop dat daar met deze parade letterlijk en figuurlijk beweging in komt.”

Trots en zorgen

Dchar was zichtbaar blij met de komst van de Steenbergse delegatie waar onder meer zijn schoonouders Jeanne en Peter Donk, deel vanuit maakten. Bij laatstgenoemde speelde trots en zorgen een wedstrijdje om de eerste plaats. “Hij steekt zijn hoofd boven het maaiveld en dat brengt altijd een risico met zich mee,” aldus Peter Donk. “Maar dit is wat hij wil doen en voelt dat hij moet doen. Dat vinden we erg knap en moeten we accepteren,” vult echtgenote Jeanne aan.

Kleurrijke beelden en klanken

Een deel van de groep Steenbergen liep de volledige route van acht kilometer. Een stevige tippel die wat lichter werd gemaakt door zangeres Mathilde Santing die de lopers onderweg spontaan het toepasselijke ‘Iedereen is van de wereld’ toezong.  

Veel deelnemers kozen om uiteenlopende redenen voor het tweede opstappunt waarna er nog drie kilometer op de teller stond. Deze halte aan de Amstel was het moment waarop het menselijk lint uitgroeide tot een straatbrede massa waarbinnen ieder op eigen wijze uiting gaf aan het IEDER1-gevoel. Free hugs gingen als warme broodjes over de toonbank, muziek- en kunstgezelscheppen luisterden de stoet op met kleurrijke beelden en klanken, zelfs de zwarte Sinterklaas Patrick Mathurin was van de partij.

Verbinden met woorden

Aangekomen op het Museumplein wachtte de deelnemers een podium waar muzikanten, rappers, dichters en speechers elkaar in hoog tempo opvolgden. Zij werden aaneengesloten door presentator Eric Carton. Het was het moment waarop Nasrdin Dchar de IEDER1-ers bedankte voor de stap naar verbinding die zij die dag met elkaar hadden gezet: “Want negativiteit werkt aanstekelijk, maar positiviteit ook!” Hij besloot zijn toespraak met de zin die hij zelf als de meest belangrijke omschrijft: “Laten we de kracht van het woord gebruiken om te verbinden. Niet om te breken.”

Hoopvolle dag

Op weg naar huis was de groep Steenbergen moe maar voldaan. “Ik vond het een hoopvolle dag,” blikt Wilma Baartmans terug. “Er waren veel meer jongeren dan ik had gedacht. Ik blijf deze beweging absoluut volgen. Het is niet gek dat veel mensen zich zorgen maken over de polarisatie in de samenleving. De discussie wordt teruggebracht tot ‘hullie en zullie’. Zolang we allemaal in de bank blijven zitten, verandert daar niets aan.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant