Steenbergen-Zuid veiliger dankzij buurtpreventie

STEENBERGEN – Buurtpreventieteam Striene-Zuid draait als een trein. Tientallen vrijwilligers lopen hun rondje in wijk Zuid en een veelvoud daarvan doet mee aan de WhattsApp-groep. Het resultaat mag er wezen. Sinds het team van start ging, is het aantal woninginbraken, meldingen van overlast en vernielingen waar de politie voor ingeschakeld moest worden, gedaald naar nul. Dat verdient volgens wijkagent Jack Ambags een groot compliment. En taart. Die werd dinsdagavond aangesneden tijdens de tweede cursusavond van een nieuwe lichting buurtpreventiemedewerkers.

Met name de wijkcoördinatoren Eduard Tonissen en Wim van der Giessen krijgen wat Ambags betreft een standbeeld. “Die twee mannen verrichten echt veel werk. Dat soort mensen heb je echt nodig om het goed te laten draaien.”

Fundament

Wijkteam Striene-Zuid bestaat nu al uit veertig vrijwilligers en daar komen er de komende maand nog eens vijfentwintig bij. De helft van de nieuwe lichting rondde gisteren de cursus af en mag nu als gecertificeerd medewerker de straat op. “Ons werkgebied breiden we vooralsnog niet uit,” vertelt Wim van der Giessen. “Eerst moet het fundament goed zijn.”

Niet pluis

De taken van de vrijwilligers gaan verder dan alert zijn op het dievengilde, vandalen en hangjongeren. “We registreren kapotte lantaarnpalen, omhoog stekende stoeptegels, onveilige plekken,” sommen  Tonissen en Van der Giessen op. “Ook bellen we aan wanneer we zien dat iemand een ladder tegen de gevel heeft laten staan of het raam van een auto nog open staat. Wanneer we denken dat er echt iets niet pluis is, dan nemen we direct contact op met de politie. Wij observeren en melden maar grijpen zelf absoluut niet in. Dat is niet onze taak.”

Woonachtig in het werkgebied dat begrensd wordt door de Seringenlaan, Oudlandsestraat, Esdoornstraat en Plataanstraat en interesse om als loper en/of als lid van de WhatsApp groep deel te nemen aan het buurtpreventieteam? Neem dan contact op via strienezuid@gmail.com.

Foto: Dasja Abresch@KijkopSteenbergen