Steenbergen vier dagen lang in het teken van de Wielersport

STEENBERGEN – De West Brabantse wielerliefhebber komt de komende 2 weekends volop aan zijn trekken in Steenbergen. Stichting wielercriterium Steenbergen organiseert dit jaar voor de eerste keer een wielerklassieker voor nieuwelingen en junioren. Dit in navolging van de Nederlandse Kampioenschappen voor jeugdwielrenners die het wielercriterium vorig jaar vanwege het 75-jarig jubileum organiseerde.

Omdat landelijk gezien het aanbod van wielerwedstrijden voor junioren (leeftijd 15 en 16 jaar) en voor nieuwelingen ( 17 en 18 jaar) en dan met name van klassiekers zeer karig is, werd na het succes van vorig jaar besloten voor die categorie renners in Steenbergen een klassieker te organiseren.

Nieuwelingen en Junioren

Zondag 19 mei gaan zowel bij de nieuwelingen als bij de junioren zo’n 150 renners van start en rijden zij om de Grote Prijs van Steenbergen. Het bestuur van de wielerstichting heeft wel voor een ander parcours moeten kiezen waardoor de binnenstad niet wordt aangedaan.
Start en finish zijn daarom gepland aan de Kapelaan Kockstraat op de Welberg ter hoogte van zaal Koch. Naast de genoemde 2 categorieën renners zullen er tussendoor ook wedstrijden worden georganiseerd in de jeugdcategorie 5 , 6 en 7. Dat zijn jongens en meisjes van respectievelijk 12 tot 14 jaar. Ook deze 3 categorieën starten aan de Kap. Kockstraat   om vervolgens via de Boomdijk, Nieuw Kromwielswegje, Groenedijk, Welbergsedijk, Laurentiusdijk en Pastoor Kerckstraat weer terug te komen aan de finish in de Kapelaan Kockstraat.
Dit aantrekkelijke rondje van ruim 6 km moet door de 12- jarigen 5 keer worden gereden, door de 13-jarigen  6 keer en door de 14-jarigen 7 keer.
De nieuwelingen  moeten in totaal ca. 80 km gaan wegtrappen terwijl de junioren maar liefst ca.110 km voor de kiezen krijgen. Nadat de renners zijn gestart rijden ze richting Nieuw-Vossemeer en nadat ze daar enkele plaatselijke rondes hebben afgelegd komen ze via het kassengebied in het Westland uiteindelijk weer terug op Welberg om vervolgens daar nog enkele rondjes te rijden op het eerder genoemde parcours.

Het volledige programma voor zondag 19 mei ziet er als volgt uit: Aanvang  9.30 uur : start categorie 6 voor jongens en meisjes (ca.37 km); Aanvang 11.00 uur: start klassieker nieuwelingen ( ca. 80 km); Aanvang 11.05 uur: start categorie 5 voor jongens en meisjes ( ca.31 km); Aanvang 14.00 uur: start klassieker junioren ( ca.110 km); Aanvang 14.05 uur: start categorie 7 voor jongens en meisjes ( ca.44 km)

De finish van de nieuwelingen is rond 12.55 uur, de junioren tot slot bereiken rond 16.45 uur de eindstreep. Miss Isa ( Isa Hector) huldigt de winnaars van alle categorieën na afloop van de diverse wedstrijden.
Voor meer informatie met o.a. het complete parcours: www.wielercriteriumsteenbergen.nl.

Dikke bandenrace

Op vrijdag 24 mei vervolgens organiseert de wielerstichting net als vorig jaar weer een Dikke Banden Race, een wielerwedstrijd dus op gewone fietsen.
Aan deze ook onder de reglementen van de KNWU georganiseerde wedstrijd, zullen de groepen 3 t/m 8 van de Steenbergse basisscholen Pius X, De Nieuwe Veste, Maria Regina en Gummarus deelnemen. In totaal zijn zo’n 650 kinderen op of rondom het parcours te vinden. Een gedeelte daarvan heeft zich via de school opgegeven om deel te nemen aan de wedstrijden, de overige kinderen zullen de “rennertjes in spe” gaan aanmoedigen en kunnen zich bezig houden met de diverse opgestelde speelattributen zoals springkussens en andere speeltoestellen.
De Dikke Banden Race vindt plaats op een parcours in Steenbergen Noord in de buurt van het gemeentehuis in de straten Waterlinie , Vesting , Oost Havendijk, Fort en Buiten de Veste. Er wordt gereden in 3 categorieën . De wedstrijden beginnen om 9.30 uur, rond 11.30 uur is de laatste categorie klaar. Ook hierbij is Miss Isa aanwezig om de winnaars in het zonnetje te zetten.

Wielercafé

Dezelfde dag – vrijdag 24 mei, de avond voor de Koos Moerenhout Classic – organiseert de Gemeente Steenbergen in de tent op de Markt in Steenbergen een wielercafé. Daar komen kenners, prominenten uit de wielerwereld en jonge beloften bij elkaar om onder begeleiding van een professionele wielerspeaker over alle facetten van de populaire wielersport te praten.
Benieuwd hoe deze wielerkenners zullen oordelen over de manier van koersen van bijvoorbeeld Mathieu van de Poel die ons dit voorjaar heeft laten zien met alle “normale” wielerwetten kunnen te spotten. Vanaf 20.00 uur zijn alle wielerliefhebbers van harte welkom om zich te laten bijpraten door de diverse aanwezige wielerkenners.

Koos Moerenhout Classic

Eén dag later, zaterdag 25 mei, trekt de jaarlijkse Koos Moerenhout Classic weer door West Brabant en Zeeland. Deze niet meer weg te denken Steenbergse toertocht, waaraan jaarlijks enkele duizenden wielerfanaten deelnemen, gaat zoals ieder jaar van start vanaf de Markt in Steenbergen. Er kan gestart worden tussen 7.30 uur en 9.30 uur, de deelnemers hebben de keuze tussen 3 afstanden, te weten 85 km , 125 km en 210 km.
Uiteraard zal Koos Moerenhout ook zelf weer onder de deelnemers behoren, hij rijdt de afstand van 125 km. Alle deelnemers finishen in de loop van de middag weer op de Markt waar het ongetwijfeld ook deze keer weer een gezellige boel zal zijn.

Oriëntatietocht

Het fietsweekend wordt op zondag 26 mei afgesloten met een fietsoriëntatietocht.
Iedereen, jong en oud, die van ongedwongen fietsen houdt in eigen tempo, wordt uitgenodigd hieraan deel te nemen. Door de Steenbergse wielerstichting is een mooie tocht uitgezet in en rondom Steenbergen. In totaal ca. 45 km, met tussendoor 2 stopplaatsen, waarbij vele mooie plekjes worden aangedaan. Er kan gestart worden tussen 10.30 uur en 11.00 uur vanaf Hotel Brasserie De Kaai in Steenbergen (Kaaistraat 1). Restaurant De Watertoren aan de Nassaulaan te Steenbergen vormt de finishplaats.
Deelname aan deze fietstocht is geheel gratis.

Door: John Rommers