Steenbergen in Beeld officieel geregistreerd als politieke partij

Lijsttrekker Peter de Koning: “Alles wat we zeggen, doen we ook. Koste wat kost.”

STEENBERGEN – Sinds een week is Steenbergen in Beeld (SiB) meer dan een aangekondigd voornemen. Oprichter Peter de Koning heeft de politieke partij vorige week donderdag officieel laten registreren bij notaris, Kamer van Koophandel en de gemeente. De eerste vier namen waarmee de lijst in maart volgend jaar deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn inmiddels bekend.  De naam van Peter de Koning zelf prijkt vooralsnog op nummer 1 al zal de houtkunstenaar zich zelf niet weg laten zakken in het politieke pluche.

Een lijsttrekker die niet in de gemeenteraad wil. Het is typerend voor de non-conformistische houding waarmee Steenbergen in Beeld zich wil profileren. “Het zal best ongebruikelijk zijn, maar ik doe toch wat ik zelf wil,” reageert De Koning die weinig boodschap heeft aan ‘hoe het heurt’. “Mijn dochter Esmee wil wel in de raad. Een hele slimme meid. Ze studeert rechten dus daar ga je niet zomaar mee aan de wandel.”  Ook Sacha Smit uit De Heen en Steenbergenaar Vladimir Horniček, tevens campagneleider, staan op de lijst. “Ik hoop uiteindelijk een lijst met tien namen bij elkaar te krijgen. Dat gaat wel lukken.”

Geen gelieg en bedrieg meer

Eigen wensen en idealen houdt de partij er niet op na. Zij richt haar pijlen op de huidige politiek waar volgens De Koning niet veel van deugt. Steenbergen in Beeld gaat dan ook met drie speerpunten de campagne in: “Ten eerste geen gelieg en bedrieg meer. Ten tweede geen vriendjespolitiek meer en ten derde geen zelfverrijking meer voor de politici.” De partij is er voor het lokale belang “We houden ons niet bezig met landelijke politiek. Je kunt alles wel willen verbeteren maar dat lukt toch niet.”

De lijsttrekker verwacht dat hij met name bij de Volkspartij en Gewoon Lokaal! stemmen weg gaat snoepen. “Steenbergen Anders komt waarschijnlijk helemaal niet meer terug,” voorspelt De Koning.

Houten bankjes

De officiële registratie van afgelopen donderdag was tevens het startschot van een uitgebreide verkiezingscampagne waarmee SiB heel Steenbergen voor zich hoopt te winnen. Op verzoek plaatst de houtkunstenaar in de gehele gemeente houten bankjes voor de deur van particulieren waarop de naam van zijn partij prominent prijkt. De eerste is inmiddels geplaatst aan de Ruiterstallen; binnenkort verschijnt een tweede aan de Stoofdijk.

Het is de eerste belofte die Steenbergen in Beeld waarmaakt aldus de oprichter. “Alles wat we zeggen, doen we ook. Koste wat kost. We hebben aangekondigd dat we de mensen van Steenbergen weer bij elkaar willen brengen. En hoe kan dat beter dan op een bankje waar je gezellig met elkaar kunt praten?” Regelmatig zullen de SiB-ers er zelf ook plaatsnemen. “We weten nu al precies wat er speelt in Steenbergen doordat we met de mensen praten. Dat doen al die andere partijen niet.” Het onderwerp van gesprek op de bankjes, lijdt voor de Koning geen enkele twijfel: “Het gaat bijna altijd over mij.”

Steenbergen in Beeld werkt niet met betalende leden of sponsoren. “Wie een vrijwillige bijdrage over wil maken, is van harte welkom maar verder betalen we alles zelf. Ook de campagne.”

De gezichten bij de eerste vier namen op de lijst van Steenbergen Anders: Peter de Koning zelf, zijn dochter Esmee de Koning, Sacha Smit en campagneleider Vladimir Horniček.

Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant