Steenbergen 2040: Steenbergen is haar tijd ver vooruit

STEENBERGEN – Ondanks de regen die met bakken uit de hemel kwam, hadden de medewerkers van bureau Futureconsult afgelopen woensdag weinig moeite om de bezoekers van de Steenbergse weekmarkt tot een gesprekje te verleiden. Ook al was het onderwerp van gesprek wel tamelijk ‘Ver van mijn bed’, namelijk de toekomst van Steenbergen in 2040.

Twee weken lang is de gemeente Steenbergen ‘On Tour’ langs alle kernen om met bewoners van gedachten te wisselen over de lokale toekomst op het gebied van sociaal domein/zorg, ruimte en ondernemerschap. Ook wordt de aandacht gevestigd op de diverse toekomstscenario’s die in korte, pakkende filmpjes zijn samengevat. “We merken dat het een stuk gemakkelijker gaat dan de eerste ronde.,” aldus Maja Bosch van Futureconsult. “Toen had nog niemand van Steenbergen 2040 gehoord en we merken dat dat nu echt wel het geval is.”

Plusbus

Een uur nadat Steenbergen afgelopen woensdag ‘On Tour’ ging op de weekmarkt, had een twintigtal passanten al spontane medewerking verleent. De Welbergse Ingrid van Dijk is één van hen: “Het zou een goede zaak zijn wanneer de Plusbus ook naar Bergen op Zoom of Roosendaal ging. Daar zouden heel veel mensen baat bij hebben. “ Een wens voor de lange termijn? “Nee, liever gisteren dan vandaag!”

 Appartementen

De interviewers van lopen er vaker tegenaan dat de geuite wensen meer voor vandaag zijn dan voor over twintig jaar. “Niet iedereen begrijpt waarom de gemeente dit doet,” aldus Maja Bosch van Futureconsult, “maar in het gesprek leggen we dat uit en merken we dat mensen er voor openstaan. Twintig jaar is nu ook weer niet zó ver in de toekomst. De generatie die nu nog met jonge kinderen in een gewoon huis woont,  wil bijvoorbeeld dat er in 2040 voldoende appartementen zijn om uit te kiezen.  Zodat zij hun huis weer vrij kunnen geven voor een jong gezin.”

Naast Steenbergen On Tour organiseert de gemeente ook Toekomstcafés in de diverse kernen. Voor meer informatie over data, tijden enen locaties: www.steenbergen2040.nl.

De Welbergse Ingrid van Dijk in geanimeerd gesprek met Maja Bosch van bureau Futureconsult dat voor de gemeente Steenbergen het project Steenbergen 2040 trekt.

Door: Dasja Abresch