Stadsstrandje feestelijk geopend door Flower Power beweging

STEENBERGEN – Ze zaten er genoeglijk bij, de vier ex-leerlingen van ’t R@velijn en waanden zich vast even in de ’70-er jaren te midden van al die Flower Power figuren. Met de voeten – vanwege de nog frisse temperatuur – nog even niet in het zand, maar zeker wel genietend van de aandacht en vooral van de uitwerking van hun idee: het Steenbergse Stadsstrand.

Wel op een andere locatie en ruim een vol jaar later dan gewenst, maar dat mocht de pret niet drukken. Begin 2016 brachten Marin Tunders, Shana Verbraeken, Serena Slokkers, Esmee Droogsma, Senna Lindenberg en Yanaika van Renesse hun idee van het Stadsstrandje in tijdens de debatwedstrijd voor leerlingen van ’t R@velijn in de raadszaal van de gemeente Steenbergen. Zij verdedigden hun plan met verve, wonnen en kregen 2.500 euro budget beschikbaar voor de realisatie. Het idee was om het Stadsstrandje aan te leggen aan de Vliet, in de buurt van het aquaduct dat de opvallende naam ‘Steenbergen aan Zee’ kreeg. Dat viel om praktische redenen niet te realiseren en het project werd vooruitgeschoven tot een haalbare locatie werd gevonden. De bedenkers zijn inmiddels van school en de uitvoering werd door de volgende lichting scholieren uitgevoerd. Vier van de zes meiden waren vanmiddag aanwezig bij de officiële opening.

Project

’t R@velijn gebruikte het idee bij een nieuwe leergang: ‘Dienstverlening en Producten’ en maakte er een examenproject van. Docenten van de nieuwe vakgroep Desiree Koolen en Pim Hollander namen daarbij de leiding, gesteund door docent Kelley Deijkers van de leergang ‘Catering’.

Gestructureerd leren denken en werken

“Onze leerlingen leren middels een dergelijk project om een projectopzet te maken, een uitwerking en planning en komen daarbij tal van facetten tegen waarmee ze later in de echte praktijk ook te maken krijgen”, vertelt Desiree Koole. “Ze leren gestructureerd te werken en vooral ook te denken. Dat is ook nodig, want het liefst willen ze meteen aan de slag en komen er dan achter dat efficiënt en doelgericht werken voor snellere en betere resultaten zorgt. Bij dit project hebben we met twee groepen gewerkt: een klusgroep voor de uitvoering en een digitale groep die zich bezig hield met communicatie via de social media”.

Flower Power

Er werd ook gekozen voor een thema: Flower Power. En dat zorgde ervoor dat er naast een bijzondere Flower Power-caravan ook een opening kwam waarbij het thema volledig werd uitgewerkt. Compleet met dito kleding, bloemenkrans en programmablad. De jongeren moesten hun aanpak ook verwoorden en dat gebeurde via de toelichtingen van Raymond Kouwen, Dyon Bosgraaf, Doron Block en Bram Raes. Het was een klus die uiteindelijk nog de nodige werkdruk kreeg. Toepasselijk was dan ook de waarschuwing die volgde: 'Kijk uit, de verf van de Caravan is nog niet droog'.

Niet aan Zee, maar aan het Zwembad

Wethouder Cors Zijlmans sprak de aanwezigen tijdens de officiële opening vanmiddag in zwembad De Meermin kort toe. “Het is eindelijk zover. Met een nog ruimere interpretatie van ‘Steenbergen aan Zee’. Met een uitvoering door de leerlingen zelf en met de enorme inzet van onder meer Desiree Koolen. Alle namen van de personen die een steentje hebben bijgedragen noem ik niet. Maar die van badmeester Leo Holierhoek, begeleider Jürgen Huijbrechts en onderhoudsman Piet Doggen wil ik niet onvermeld laten”, aldus de wethouder.

Steentjes bijgedragen

Na een woordje van R@velijndirecteur Huibert de Jonge en een korte pauze, waarin het lekkers van de leergang catering werd genuttigd, kwam het moment dat ieder die een steentje had bijgedragen symbolisch werd geëerd. Stenen met alle namen werden bij elkaar gelegd, waaraan wethouder Zijlmans de laatste steen mocht toevoegen. Hij sprak de hoop uit dat veel jongeren zullen gaan genieten van het Stadsstrandje dat uiteindelijk in de gedaante van een beachvolleybalveld is uitgevoerd.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen

Foto’s van alle keien samen en het laatste steentje: Thomas Weezenbeek.