Stadsraad lanceert idee voor rotondekunstwerk

STEENBERGEN – Stadsraad Steenbergen presenteerde eind deze middag hun idee voor de aankleding van de rotonde aan de Afgeslechtedijk. Er is gekozen voor de silhouetten van Gummaruskerk, Hervormde kerk en Watertoren. Het kunstwerk wordt gemaakt door het duo Hans Hanssen en Peter van Meel, die eerder de ‘Suikerpee’ op de rotonde bij Dinteloord voor hun rekening namen.

Wethouder Esther Prent was bij de presentatie aanwezig. “Het allermooiste aan dit initiatief is dat het van uit de bevolking – in dit geval de stadsraad – komt”, zo vindt de wethouder. Ze vindt het initiatief van de Stadsraad super. "Dat is ook de opzet van de regeling ‘Stimulering Leefomgeving", vult Olav Reijers, adviseur kunst, cultuur en erfgoed van de gemeente Steenbergen aan.

Beiden benadrukken dat de kunstwerken komen door een beslissing van de gemeenteraad. Die stelt een budget van maximaal 10.000 euro beschikbaar, met de voorwaarde dat de ontvangers bij dat bedrag 20.000 euro zelf bij elkaar brengen. De regel daarbij is 1/3 subsidie, 2/3 eigen inbreng. Gelukkig voor de inbrengers mogen ze ook de eigen uren en inzet ‘contant maken’, dat verlaagt de eigen bijdrage.

Silhouetten spreken aan

Eind deze middag presenteerde Jacq van Kaam namens de Stadsraad het plan. Eerst werd een ‘opstelling’ gemaakt op de rotonde zelf, opdat er foto’s door de pers konden worden gemaakt. Vervolgens trokken de genodigden naar de St. Vincentiuszaal van de Gummaruskerk om de verdere uiteenzetting te horen.

“Aanvankelijk is het idee van een ijsvogel geopperd. Die is immers uitgeroepen tot ambassadeur van de gemeente Steenbergen. Maar dat idee spreekt niet voldoende tot ieders verbeelding. De silhouetten van de drie torens doen dat wel. Ze worden door meer plaatselijke organisaties gebruikt, laatst nog in het ontwerp van het logo van ‘Ons Steenbergen’. Het zijn iconen die aanspreken bij de bevolking en het zijn de herkenningspunten voor de bezoeker of passant. Er zijn nog meer elementen mogelijk, die kunnen wellicht in de toekomst op de tweede rotonde van de rondweg worden geplaatst”, vertelt Jacq van Kaam. “Ons idee is om de entrees van de kern Steenbergen aantrekkelijk te maken. Want die zien er op het moment nog niet uit”.

Wegwijzer verdwijnt

Het is de bedoeling dat de grote wegwijzerpaal uit de rotonde verdwijnt. De elementen die worden gemaakt zullen goed worden verankerd en ’s avond worden verlicht. Dit zal zeker een sfeervol beeld geven. De Stadsraad hoopt het kunstwerk nog dit jaar te realiseren, bij voorkeur rond september.

Overigens ontvangen alle zes kernen – in Dinteloord, Welberg en Nieuw-Vossemeer is dit reeds gebeurd – een bijdrage van maximaal 10.000 euro. De termijn waarop men met ideeën en initiatieven moet komen is inmiddels verlengd.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen© Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl