Stadspark moet voor alle inwoners worden

STEENBERGEN – Iedereen in Steenbergen kent het stadspark. Sommige rijden er alleen langs, anderen laten er hun hond uit of zitten er even op een bankje in het groen. De meeste inwoners blijken het park in de avonduren te vermijden, vanwege een gevoel van onveiligheid door de minimale verlichting en soms onfrisse figuren. Dat kan dus beter, zo wordt al jarenlang geroepen door politiek en inwoners. Maar goed nieuws: er zit schot in de zaak na de zogenaamde ‘parksessies’ van afgelopen zomer. 

Wethouder Wilma Baartmans is samen met haar ambtenaren gaan praten met jong en oud over wat zij graag in het park willen. Het blijkt dat de meeste mensen best tevreden zijn met de bomen en ander groen in het park, maar dat er meer te doen moet zijn. De nadruk ligt daarbij op bewegen, kunst & cultuur en picknicken. Wat specifiek naar voren kwam is dat inwoners graag een soort openluchttheater willen waar allerlei verenigingen en scholen multifunctioneel gebruik van kunnen maken. Dat is sowieso een creatieve gedachte, maar buiten optreden en spelen is in tijden van corona haast noodzakelijk geworden. 

Een theehuisje, waterfietsen of midgetgolf

Maar er wordt veel breder gedacht. Al eerder is het plan naar buiten gekomen om het stuk waar het leegstaande gebouw van voorheen het Wit-Gele Kruis staat, bij het park te betrekken. De tussengelegen Ravelijnstraat zou dan afgesloten kunnen worden om er vervolgens alleen een fiets-of voetpad te maken. Als de wethouder en projectleider Henk-Jan Keur dan even verder fantaseren, zien zij het voor zich om er bijvoorbeeld een theehuisje neer te zetten. “Mensen zouden daar dan ook terecht kunnen voor de verhuur van waterfietsen, want dat is een van de terugkerende verzoeken van inwoners. Meer water in het park voor recreatie, maar ook midgetgolf, een groot schaakspel of speeltoestellen. Maar het kan natuurlijk niet allemaal.”

Op dit moment wordt er binnen de gemeente hard gewerkt om mogelijke partijen te benaderen die geïnteresseerd zijn. Ook mogen verenigingen of clubs aan de voorkant meedenken over wat er nodig is zodat zij hun activiteiten in de toekomst in het stadspark kunnen houden. “Denk bijvoorbeeld aan een elektriciteitskast als er licht en geluid nodig is bij een voorstelling”, aldus Keur. 

Oude vestingwal als lichtprojectie

Er wordt al sinds 2016 over de opknapbeurt van het 60-jaar oude stadspark gepraat, en de rijke historie speelde daarbij altijd een belangrijke rol. De vormen van de oude vestingwal zou op die plek weer zichtbaar gemaakt gaan worden, helemaal nu Steenbergen zich als vestingstad op de kaart heeft gezet. Maar de gemeente heeft er nog een pittige kluif aan hoe dat dan precies vormgegeven moet worden. “Niet met stenen, want we zijn al stenig genoeg in onze gemeente, maar misschien is het idee van een inwoner om de contouren van de vesting met licht te projecteren wel iets”, vertelt de wethouder.

Budget van 6 ton waarschijnlijk te krap

Uit alle ideeën die in totaal zo’n 150 inwoners tijdens de parksessies en via de gemeentesite aangeleverd hebben, worden drie scenario’s ter beoordeling naar de raad gestuurd. Die moet er dan voor het eind van het jaar een beslissing over genomen hebben, zodat in 2021 hopelijk de schop in de grond kan. Er is destijds, nog onder wethouder Zijlmans, een budget van 600.000 euro beschikbaar gesteld, maar dat is hoogstwaarschijnlijk te krap voor alle plannen. Wie nog een goede ingeving heeft voor het stadspark en dit wil delen met de gemeente, heeft nog tot 14 september de tijd op steenbergen.ikpraatmee.nl.

Door: Nicole van de Donk