Stadsarcheologen blijven speuren naar vondsten en naar belangstellenden

STEENBERGEN – Vrij regelmatig – zo om de twee, drie maanden – houdt de werkgroep Stadsarcheologie Steenbergen open huis. Dat doet de groep om inwoners van de gemeente Steenbergen – maar ook bijvoorbeeld aan passanten – te laten zien wat hun speuren in de bodem zoals aan oudheidkundige vondsten heeft gebracht.

Maar de stadsarcheologen speuren ook naar belangstellenden om hun groep enthousiasten te vergroten. “We kunnen altijd nieuwe leden gebruiken. Daarom nodigen wij belangstellenden niet alleen op onze open dagen uit, maar ook om ons eens een bezoek te brengen op de wekelijkse dinsdagavonden. Ook dan kunnen we tonen wat ons werk zoal inhoudt”, vertelt Chris Duijvestijn namens de groep. De stadsarcheologen komen op die avonden bij elkaar in hun onderkomen aan het Doornedijkje 50.

Dit jaar veertig jaar oud

De groep Stadsarcheologie wordt gevormd door Chris Duijvestijn, Theo Derksen, Hans Hanssen, Ad van Tilburg, Ad de Loome, Jeanne van Meel, Albert Vlamings en Wil Rouffaer. Stadsarcheologie Steenbergen bestaat al sinds 1978, toen de gebouwen van het Weeshuis in de Blauwstraat werden afgebroken (waar nu de bibliotheek en de aanleunwoningen van Onze Stede staan). Na een aantal jaren werd er een stichting gevormd. Dit jaar bestaat de groep dus 40 jaar. “We denken nog na over hoe we hier nog bij stil zullen staan”, zo laat de Stichting weten.

Deelname aan ‘NL-doet’

Wat ze al wel weten is dat dit jaar mee wordt gedaan aan de actie NL-doet. “Dan kunnen vrijwilligers zich opgeven om hier in ons onderkomen diverse klussen te doen, waaronder het verfwerk. En nu we het toch over ons gebouwtje en de behoefte die we daarbij hebben spreken, we zoeken nog naar sponsoren. Bijvoorbeeld voor het dubbelglas, dat we graag zouden hebben”, aldus de stadsarcheologen. Het speuren gebeurt dus niet alleen naar historische vondsten, maar zeker ook naar belangstellenden en ondersteuners.

Zij kunnen als gezegd op dinsdagavonden terecht, maar ook tijdens de nog volgende open dagen: op 15 april (museumweekend), 3 juni, 9 september (monumenten weekend) en niet te vergeten: op 14 oktober, de Nationale Archeologiedag.

Foto: v.l.n.r.: Chris Duijvestijn, Ad van Tilburg, Hans Hanssen en Theo Derksen. Zij bemanden afgelopen zondag het onderkomen van de Stichting Stadsarcheologie aan het Doornedijkje in Steenbergen.

Tekst en foto: Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl