Stadarcheologen pakken flink uit tijdens Nationale Archeologiedag

STEENBERGEN – Stadsarcheologie Steenbergen haakt dit jaar op zondag 15 oktober aan bij de Nationale Archeologiedagen. De lokale archeologen leggen twee accenten. Er wordt uitgebreid ingegaan op de Steentijd en bezoekers kunnen ervaren wat met een metaaldetector kan worden ontdekt.

Er wordt gedemonstreerd hoe men in de steentijd vuur maakte. Ook wordt ingegaan op het vervaardigen en gebruik van vuursteen gereedschap en het maken van pijl en boog. Wellicht kunnen bezoekers zelf ook eens proberen op de steentijdmanier vuur te maken of met zo’n pijl en boog te schieten. Ook is er aandacht voor de in 1991 gevonden ijsmummie Ötzi, die die 5300 jaar geleden leefde en veel kennis heeft bijgedragen over de mensen uit die tijd.

Leuke prijsjes

Er wordt vanaf Ötzi een flinke stap in de tijd gemaakt naar het andere thema van die dag, Metaaldetectie. Bezoekers tot en met 14 jaar kunnen met een metaaldetector naar leuke metaalvondsten zoeken. Tussen de vondsten zitten ook penningen die kadobonnen en andere leuke prijsjes op kunnen leveren. Vragen over de metaaldetectie hobby zijn van harte welkom, de stadsarcheologen kunnen er veel beantwoorden. Ook aan de allerkleinste bezoekertjes is gedacht. Zij kunnen in het zand zoeken naar mooie oude scherven.

Presentatie in twee tenten

Zoals gewoonlijk zijn natuurlijk ook de vele archeologische vondsten te bezichtigen die in de loop der jaren in Steenbergen zijn gevonden. Voor de activiteiten staan twee tenten op het buitenterrein. “Deze open dag aan het Doornedijkje is echt de moeite waard voor (jongere) kinderen, maar natuurlijk ook voor hun ouders”, verzekeren de archeologen.

Ze zijn open van 11.00 uur tot 16.00 uur en de toegang is vrij.