Sportscholen vinden dat sluiting lang genoeg heeft geduurd

STEENBERGEN – De verbijstering was groot bij sportclub Dinami na de persconferentie waarin premier Rutte de gefaseerde versoepeling van de corona-maatregelen aankondigde. Contactberoepen mogen per 11 mei weer beginnen, de horeca opent vanaf 1 juni voorzichtig de deur, campings en vakantieparken gaan vanaf 1 juli in bedrijf. Maar fitnesscentra en andere sportclubs blijven nog tot en met 1 september gesloten en dat doet zeer bij de bedrijven in deze branche.

“Het klonk als een gemene 1 april-grap,”zo schrijft sportschool Dinami in een mail aan al haar leden. Zij roept hen daarin op om een petitie te ondertekenen waarmee de sportscholen van Nederland het tij hopen te keren.

Geen kleine zweethonken

Uit de mail van Dinami klinkt boosheid en vooral onbegrip voor het gebrek aan kennis wat er bij de beleidsmakers klaarblijkelijk is over de omstandigheden bij sportscholen. “Is er dan werkelijk niemand in Den Haag die bij een goede sportclub sport is aangesloten en kan zien dat wij geen kleine zweethonken zijn?,” vraagt Dinami zich af. “Weten zij dan niet dat wij als professionele branche een groot maatschappelijk en sociaal belang dienen en er juist voor kunnen zorgen dat de mensen meer weerstand opbouwen, fitter worden en zich zo kunnen wapenen tegen het Corona virus?”

1,5 Meter beleid

Branchevereniging NL Actief en de Vereniging Exclusieve Sportcentra hebben besloten om samen in actie te komen tegen het besluit, onder meer door een petitie (https://sportscholen21meiopen.petities.nl/) op te zetten. Volgens hen heeft de sluiting van sportscholen in Nederland lang genoeg geduurd. Temeer omdat clubs prima in staat zijn hun cliënten binnen de 1,5 meter beleid te ontvangen. De was binnen drie dagen al door ruim vijftigduizend sportliefhebbers ondertekend.

Overigens is er ook goed nieuws te melden vanuit Dinami. Gisteravond zijn de aangepaste trainingen voor de jeugd begonnen en vanaf 11 mei zullen er ook groepslessen met maximaal negen deelnemers starten. Allemaal buiten wel te verstaan.