Afbeelding
zondag 17 september 2017, 10:30

Spelenderwijs blijft kinderen muzikaal inspireren

STEENBERGEN – Het project Spelenderwijs van muziekvereniging Volharding viert dit jaar zijn 5-jarig bestaan. Destijds bedacht door dirigenten Ilja van Treijen en Claudia de Groen, die met hun ingezonden plan een subsidie ontvingen van o.a. het Oranje Fonds van maar liefst 50.000 euro. Het enthousiasme van de vliegende start hebben ze kunnen vasthouden want ook dit jaar zullen weer tientallen basisschoolleerlingen via Spelenderwijs op betaalbare wijze een instrument leren bespelen. “Het maakt niet uit hoe verschillend ze zijn, alle kinderen worden blij van muziek maken”, aldus Ilja van Treijen van Spelenderwijs.

Basisschoolleerlingen die via Spelenderwijs een instrument leren bespelen, nemen ook plaats in het schoolorkest van hun eigen school. Er zijn 4 schoolorkesten in Steenbergen; Gummarus, Maria Regina, Nieuwe Veste en Pius X. Het uitgangspunt van het muziekproject is simpel: maak muziekles voor zoveel mogelijk kinderen toegankelijk. Bij de start maakte de subsidie het mogelijk om het lesgeld laag te houden, inmiddels zijn het sponsoren, de muziekvereniging en de scholen die hun bijdrage leveren. Op deze manier kunnen deelnemers aan Spelenderwijs voor 18 euro per maand bijvoorbeeld trompet, dwarsfluit of klarinet leren spelen in kleine groepjes en krijgen ze het instrument in bruikleen.

Opa’s en oma’s

De schoolorkesten komen elke week in de aula van hun school bijeen om onder leiding van dirigent Marco Brok met elkaar te oefenen. Het is weer even wennen na een lange zomervakantie, en ook bij het orkest van de Gummarusschool moet er eerst even bijgepraat worden. Maar als Marco Brok vooraan gaat staan en zijn handen in de lucht doet, zijn de uitgelaten kinderen plots muisstil. Het bijzondere aan dit schoolorkest is dat er ook opa’s en oma’s aan deelnemen. De 76-jarige meneer van der Linden speelt op verzoek van zijn kleindochter Roos met zijn trompet mee in het orkest. Naast hem zit de 10-jarige Melvin die wat van de jarenlange speelervaring kan opsteken. “Maar hij speelt al bijna beter dan ik”, knipoogt opa van der Linden.

Vriendschappen

Het schoolorkest wordt ingezet als er op school bijvoorbeeld Sinterklaas of carnaval wordt gevierd. “Het sociale en maatschappelijke belang was destijds ook een vereiste om de subsidie toegekend te krijgen. Er ontstaan vele vriendschappen in de orkesten”, vertelt dirigent Ilja van Treijen.

Op donderdagavond begeleidt ze de ‘Muzieketiers’, de groep van Volharding waar kinderen in terecht komen als ze besluiten om door te gaan na een jaar les via Spelenderwijs. Dat zijn dit jaar zo’n twintig kinderen. Het vereist best wat geduld, want hoe laat ze al die verschillende kinderen die nog niet veel ervaring hebben harmonieus samen spelen? “Het ene jaar gaat beter dan het andere, maar over het algemeen lukt het best goed. Het helpt dat de kinderen enthousiast raken als ze merken wat ze kunnen met het instrument. Ook proberen we muziek uit te zoeken die bij de jeugd in de smaak valt”, besluit ze.

Muziekwinkel

Muziekvereniging Volharding heeft afgelopen week in het voormalige pand van Scapino aan de Kaaistraat een grote inloop gehad. Kinderen hebben allerlei instrumenten kunnen bekijken en uitproberen. Via een  inschrijfformulier of via de site kunnen ze zich opgeven voor Spelenderwijs. De sluitingsdatum daarvoor is 24 september. Naar verwachting zullen op 5 oktober de instrumenten aan de kinderen worden uitgedeeld.

Foto’s:

01: Dirigent Ilja van Treijen oefent met kinderen die zijn binnengestroomd via Spelenderwijs.

02: Ouderen helpen basisschoolleerlingen in het schoolorkest van de Gummarusschool.

(Door Nicole van de Donk)

Uit de Steenbergse Courant