Spelenderwijs: 36 kinderen beginnen met instrument

STEENBERGEN – Het is muziekvereniging Volharding weer gelukt om een grote groep kinderen uit groep 5 te enthousiasmeren voor muziek via het programma Spelenderwijs. Donderdagavond mochten de meisjes en jongens die zich hadden opgegeven hun instrument komen ophalen in ’t Cromwiel. Via het project Spelenderwijs kunnen basisschoolleerlingen via een gereduceerd tarief muziekles krijgen en meespelen in het orkest van hun eigen school. 

Natuurlijk hopen Claudia de Groen en Ilja van Treijen van Volharding dat ook deze kinderen door zullen stromen naar de andere groepen binnen Volharding. “Ik kwam net nog een lid tegen dat bij een van de eerste lichtingen van Spelenderwijs zat. Zij is inmiddels al op een aardig hoog niveau gekomen. Dat is toch prachtig om te zien.”

Felbegeerde koffertje

Na een jaartje Spelenderwijs mogen de kinderen gaan meespelen bij de Muzieketiers. Deze groep gaf een demonstratie van hoeveel je kan leren in korte tijd. Maar de meeste jonge toeschouwers zaten toch vooral op het moment te wachten dat ze hun eigen koffertje in handen kregen met daarin het felbegeerde, glimmende instrument. 

Dat geldt zeker voor de 8-jarige Xem Looijen. Hij heeft als enige gekozen voor Bariton. “Dat vind ik een mooi, groot instrument. Het gaat me wel lukken hoor, want ik mocht het al proberen. Mijn vriend Jarno speelt ook Bariton in het orkest”, zegt hij, glimlachend van oor tot oor. Ook Liza en Sylvia willen het liefst meteen naar huis om te proberen of ze al een geluid uit hun instrument kunnen krijgen. Liza heeft gekozen voor dwarsfluit.  “Omdat je dan een mooie roze krijgt”, vertelt ze. 

Ilja van Treijen is als dirigent van de Muzieketiers maar wat blij met de nieuwe aanwas. “Er zitten bijvoorbeeld negen klarinetten bij, en die kan ik goed gebruiken in mijn orkest.” Volgende week starten de muzieklessen in kleine groepjes. Na de herfstvakantie mogen ze meedoen in het schoolorkest.

Tekst & foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl