Spelen in de muzikale Speel!tuin van Volharding

STEENBERGEN – Muziekvereniging Volharding heeft deze week de deuren weer geopend van haar Spelenderwijs Muziekwinkel. Dit jaar staan de instrumenten opgesteld in het pand aan de Grote Kerkstraat 15, waar Claudia de Groen kinderen verwelkomt in haar ‘Spelenderwijs Speel!tuin’. Een speeltuin omdat dit jaar ook de allerkleinsten welkom zijn om te proeven aan muziekles.

De kleuters van groep 1-2 van basisschool Maria Regina komen ietwat voorzichtig binnenlopen deze ochtend, maar als ze eenmaal hun boomwhacker -een muzikale holle plastic buis- in hun handjes hebben, doen ze volop mee. Normaal gesproken moeten ze stil zijn in de klas, maar hier mag je juist lawaai maken. Voor een ‘echt’ instrument zijn deze kinderen nog te klein, maar volgens Volharding is het juist van belang om vroeg een muzikale basis te leggen zodat het plezier voor muziek een leven lang blijft. Niet voor niets is dat de nieuwe slogan van de muziekvereniging. 

Met de start van het nieuwe seizoen heeft Volharding haar groepen in verschillende ‘speeltuinen’ ingedeeld zodat er voor baby’s tot volwassenen mogelijkheid is tot muziek maken. 

Subsidie

Tijdens deze promotieweek krijgen Steenbergse basisschoolleerlingen allemaal de gelegenheid een instrument uit te proberen om hopelijk aangestoken te worden door het muziekvirus. Ook op de scholen zelf gaat muziek een grotere rol spelen. “Op de Nieuwe Veste, Pius X en Maria Regina is ervoor gekozen om van muziek een speerpunt te maken. Omdat ze met ons samenwerken, hebben we ze kunnen helpen subsidie te krijgen van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De Nieuwe Veste krijgt dit zelfs al voor het derde jaar. Met zo’n subsidie is het weer mogelijk om van muziek een net zo belangrijk vak te maken als rekenen en taal”, vertelt Claudia de Groen. Iets waar deze passievolle dirigente en voortrekker van alles wat met kunst en cultuur te maken heeft, maar wat blij mee is. 

Tijdens deze promotieweek kunnen ouders met hun kinderen binnenlopen in het pand aan de Grote Kerkstraat 15 om informatie te krijgen over de muzieklessen van Volharding. Ook zijn er diverse workshops en optredens. Voor meer informatie: www.volhardingsteenbergen.nl

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl