Spanning en sensatie in de Boonhil

STEENBERGEN – Een gewapende overval op een XTC-lab, leidde gisteravond tot een kettingreactie van dramatische gebeurtenissen in de loods van aardappel- en uienhandel Van Meir in de Boonhil, waarbij één dodelijk slachtoffer en elf zwaargewonden vielen te betreuren. Gelukkig was het allemaal in scène gezet, maar wel net echt en dat moest ook, want het betrof een grootschalige oefening van de EHBO-vereniging Steenbergen in samenwerking met de Steenbergse brandweer.

Zij doen dit elk jaar op de laatste verenigingsavond van het seizoen van de Steenbergse EHBO-vereniging, die met ongeveer de helft van haar negentig leden aanwezig was bij de oefening, die ten doel had dat de hulpverleners in de (fictieve) praktijk zo goed mogelijk leren hoe zij in het geval van een daadwerkelijke calamiteit moeten opereren. Samenwerking, met o.a. de brandweer, is dan van het grootste belang.

Voor de broodnodige variatie in het oefenprogramma, werd gisteravond dus een rampscenario bedacht dat een ‘gewone brand’ ver te boven ging. Bij een XTC-lab is immers sprake van gevaarlijke chemicaliën. Bovendien moest eerst de politie in actie komen, teneinde de overvaller te overmeesteren, waarna de brandweerlieden het pand konden betreden om de (lotus)slachtoffers, leden van de EHBO-vereniging, te redden. Die werden vervolgens weer verzorgd door andere EHBO’ers. Alle betrokkenen kweten zich bloedserieus van hun taak, maar er was evengoed ruimte voor een grap en een grol.

Gisteravond werd de oefening kort nabesproken, op een later moment gaan de bevelvoerder van de brandweer en de kaderinstructeur van de EHBO-vereniging nog met elkaar om de tafel zitten voor een uitgebreidere evaluatie en worden de aandachts- en eventuele verbeterpunten voor beide instanties in kaart gebracht, zodat zij in een echte noodsituatie nog beter op elkaar zijn ingespeeld.